Esparters i experts en l’espart de tota Espanya participen aquest cap de setmana en les jornades dedicades a aquest ofici que acull el Museu de la Biodiversitat d’Ibi. Es tracta de la primera acció dins de la campanya que l’Ajuntament iberut i la Universitat d’Alacant volen encetar per a que aquest ofici artesanal i històric de la zona siga declarat Patrimoni de la Humanitat.
Al llarg de tota la Història antiga de les comarques interiors de la província d’Alacant s’han desenvolupat oficis propis dels recursos naturals i les necessitats de les successives generacions que han habitat les diferents poblacions. Abans de la Revolució Industrial, i en alguns casos fins ben entrat el segle XX, les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han sigut un nucli d’activitat rural. En elles encara perviuen alguns dels oficis que van contribuir a conformar la idiosincràsia que hui tenen els habitants de les comarques de la muntanya alacantina.
D’entre eixes professions destaca la d’esparter, que a més de constituir un ofici en si, també suposa una forma de crear autèntic art a base de treballar un dels elements més comuns a les muntanyes de la zona: l’espart. Ara, la Universitat d’Alacant, junt amb l’Ajuntament d’Ibi i els seus Museus de la Biodiversitat i Jardí Botànic de Torretes, que mantenen un estret vincle amb l’ens universitari, han demanat que aquest ofici mil·lenari siga declarat com a Patrimoni de la Humanitat. Es tracta d’una forma de protegir als escassos artistes de l’espart que queden a l’interior alacantí com a testimonis d’una de les professions que més va ajudar a l’economia que sustentava les comarques durant els segles passats.
Per a donar repercussió a aquesta demanda, fonamentada en la rellevància passada d’aquest art, el Museu de la Biodiversitat acull aquest cap de setmana dos jornades centrades en l’espart i l’ofici d’esparter. Des de la vesprada de divendres, la infraestructura museística de la vila joguetera acull xerrades, tallers i demostracions per a subratllar les característiques d’aquest ofici artesanal i manual al que se li vol afegir valor per a evitar que desaparega.
Esparters de renom mundial i experts en la matèria vinguts de diferents punts de la geografia nacional participen d’aquesta activitat orientada a preservar un dels oficis històrics de la muntanya alacantina.