Ibi vol convertir-se en referent de la lluita contra la violència de gènere a les comarques interiors d’Alacant. Vol fer-ho homologant-se per a oferir formació en la matèria als cossos de seguretat de la zona, dotant-los de formació en conceptes que aturen i previnguen aquest tipus de comportaments. Tot després de la celebració de dos jornades sobre el tema a les que han assistit representats de la seguretat de les comarques.
A l’any 2018, en ple segle XXI, encara existeixen casos de violència de gènere que seguen la vida cada any de desenes de dones a tota Espanya. Són les víctimes d’uns comportaments masclistes que posen a l’home com a cap i censor de tota activitat femenina, i que han anat perpetuant-se al llarg de la Història. L’evolució social ha desembocat en la presa de consciència dels moviments feministes que lluiten per la igualtat de gènere, un concepte que també ha arribat a les administracions, que posen en marxa sistemes per a evitar aquesta lacra.
Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, afortunadament, no destaquen per la presència de la violència masclista en el dia a dia, tot i que a ciutats com Alcoi s’han detectat augments d’aquest fenomen entre els més joves. Per a lluitar contra ells, Ibi treballa en aconseguir l’homologació de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe), per a oferir formació als cossos de seguretat en aquest sentit. L’objectiu no és altre que aportar eines a policia i Guàrdia Civil per a detectar i aturar aquesta classe de comportaments.
Aquesta aposta de la vila joguetera per encapçalar la lluita contra la violència masclista a l’interior alacantí es deu a la celebració al llarg de les passades jornades de dos actes formatius centrats en aquest problema social. A elles han assistit agents de les policies locals d’Ibi, Cocentaina, Castalla i Onil, a més de la Policia Nacional d’Alcoi i d’efectius de la Guàrdia Civil dels quarters de la pròpia seu dels cursos i de la vila comtal. Tots ells han adquirit coneixements per a detectar el maltractament i atendre a les víctimes, així com de treball col·laboratiu entre els diferents cossos per a aturar quant abans possibles casos de violència de gènere.
El vist i plau de l’Ivaspe per a la formació contra la violència masclista donaria potestat a la localitat per a celebrar cursos de 20 hores per a formar als seus cossos de seguretat en aquesta matèria.