El barri del Raval contestà ha amanegut hui ple dels coneguts com a ‘Nanos’, una festivitat que es produeix a la capital del Comtat des de l’època medieval. Es tracta de ninots fets pels propis veïns que serveixen com a suport per a missatges de crítica social a tots els nivells, incloent, sobre tot, el local. Una tradició única a les comarques interiors d’Alacant que any rere any rep la visita dels veïns i escolars de la població al llarg de tota la jornada.
Durant l’Edat Mitja, la divisió de classes i el vassallatge que devien els més pobres als amos era una frontera insalvable per a la major part de la població. Una divisió que no permetia pràcticament cap apropament entre les classes socials de l’època, i molt menys la crítica. Així les coses, a Cocentaina va nàixer durant aquesta època una forma d’expressió mitjançant la qual els pobres tenien un dia a l’any per a poder mostrar una crítica lliure sense por a les represàlies. Segles després, aquesta tradició és coneguda com la Festa dels Nanos que es celebra al Raval.
Desenes de ninots, més coneguts com a Nanos, poblen des de primera hora els carrers del Raval contestà per a mostrar amb missatges adherits a ells les crítiques lliures i anònimes dels seus ciutadans. Crítiques que toquen tots els pals i tots els àmbits de la vida quotidiana, des de la política local fins a la nacional o internacional. Són els propis veïns de la població els que elaboren de forma artesanal aquests ninots, presents durant tota la jornada en un esdeveniment que any rere any compta amb la visita dels escolars contestans, i també de les poblacions properes.
La Festa dels Nanos va ser recuperada fa anys pels veïns del Raval contestà, i ara la intenció de tot el veïnat a Cocentaina és que mai més es perda, un fet pel que els escolars de la localitat visiten el barri i participen amb diferents balls tradicionals. A més, els propis veïns conviden als escolars i contestans a un esmorzar a base de xocolate que, sumat als propis ninots, dinamitzen un dels barris més antics de la població. Molt poques localitats conserven aquesta tradició medieval arreu del País Valencià, pel que és més estimada encara a Cocentaina.
La festivitat dels Nanos es celebra 3 setmanes després del Dimecres de Cendra i és l’única manifestació d’aquestes característiques a la muntanya alacantina.