Generalitat ha destinat 43 milions d’euros a gratificar el sobre esforç de 40.000 sanitaris a tota la Comunitat durant la primera onada de la Covid19. Pràcticament tots els efectius que van estar en primera línia rebran aquesta compensació, que no té content a tots els professionals sanitaris. Demanen millors condicions laborals, com la fi de les guàrdies de 24 o més personal als hospitals i centres de salut. També sospiten que podrien quedar-se sense descans en Nadal degut a la segona onada, disparada a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.
Les situacions que totes i cadascuna de les infraestructures sanitàries van patir durant la primera onada de la pandèmia de coronavirus van ser poc menys que terrorífiques. Durant les primeres setmanes, pràcticament cap hospital o centre de salut estava preparat per a contenir una infecció tan ràpida com la que provoca el coronavirus. Centenars de sanitaris a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla van haver d’atendre als primers afectats pel virus amb quasi allò que duien posat. Per sort, la ràpida acció d’empreses i particulars per a fabricar EPI’s va evitar que es registraren mals majors.
Durant eixos primers passos de la pandèmia, tot el persona sanitari va haver de deixar de costat el seu horari laboral. La immensa majoria d’integrants del gremi va treballar més hores de les que era capaç de comptar i durant més jornades de les que mai ho havia fet. Un esforç titànic que va ajudar a controlar la primera onada d’una pandèmia que ja ha segat més de 130 vides a la muntanya alacantina. Ara, amb la segona onada ja activa i dades que superen les pitjors que es van donar durant els primers compassos de la crisi sanitària, la Generalitat Valenciana ha decidit gratificar aquells mesos d’esforços.
Tots i cadascun dels sanitaris que van estar en primera línia contra la Covid19 a àrees com urgències, UCI, medicina interna o atenció primària rebran aquestes compensacions. Unes compensacions que seran de caràcter econòmic i busquen pal·liar en cert mode l’excés de treball que van afrontar els sanitaris entre març i juny, especialment. Molts d’ells encara no han tingut temps de descansar, ni física ni psicològicament després d’haver-se convertit no sols en metges i infermeres, sinó també en psicòlegs de les víctimes del corinavirus i els seus familiars.
La inversió total que preveu el Consell és de 43 milions d’euros que es repartiran entre uns 40.000 sanitaris. Entre ells estan inclosos aquells que van entrar al sistema de salut de forma voluntària o per necessitats organitzatives de la pandèmia. I també el personal sanitari que es va contagiar o va haver d’estar aïllat per a prevenir més contagis.
Tot i això, fonts sanitàries consultades per tvA encara desconeixen de quina manera i quant se’ls gratificarà. D’altra banda, continuen denunciant les manques del sistema sanitari valencià, com el fet d’haver de realitzar guàrdies de 24 hores amb personal escàs. Altra de les preocupacions, a tenor la situació al Departament de Salut d’Alcoi durant aquesta segona onada, és que hagen de renunciar als dies lliures del Nadal degut a l’evolució de la pandèmia.