Home Alcoi Guanyar Alcoi va assenyalar a 2017 la carbonatació al pont de Sant...

Guanyar Alcoi va assenyalar a 2017 la carbonatació al pont de Sant Jordi

0
SHARE

La plataforma ciutadana recorda que en setembre de 2017 ja va assenyalar que els problemes estructurals més rellevants del pont de Sant Jordi tenien a veure amb la carbonatació de l’estructura del pont, molt segurament per haver cohabitat durant anys amb els vapors que llençava la fàbrica L’Estambrera, que hi era baix. Guanyar Alcoi a més apunta que un informe dels anys 90 ja alertava de carbonatació en les 4 pilastres inicials del pont i demana que s’estudien aquestes circumstàncies i que s’actue en conseqüència.

El regidor d’obres i serveis Jordi Martínez va informar en juny de 2017, respecte al pont de Sant Jordi, que hi havia informes tècnics damunt la taula que assenyalaven deficiències en l’estructura, concretament en un dels estreps (el més proper a l’Hotel Reconquista), que pateix danys per una escletxa, segons van informar. Tal com recorda el coportaveu de Guanyar Alcoi Pablo Gonzàlez: “tal com vam dir en setembre de l’any passat, creiem que hi ha un problema molt major que el de l’escletxa que assenyalava Jordi Martínez, tenim informació la qual assenyala que l’escletxa ja estat allí des de fa desenes d’anys i que els problemes estructurals més seriosos poden deure’s a una carbonatació de l’estructura“.

Què és la carbonatació? El formigó és un material de naturalesa porosa que conté dissolts hidròxids de calç, de sodi i de potassi. La carbonatació llavors és un procés, dit de forma plana, d’oxidació del formigó. Quan entra en contacte el diòxid de carboni de l’atmosfera juntament amb aigua, el formigó pateix un desgast que, en cas de ser armat, com és el cas del pont de Sant Jordi, les armadures començaran a estar desprotegides i es produirà un procés d’oxidació que portarà a una expansió d’aquestes i a un trencament del formigó. El cas és que el formigó per una banda perd les seues propietats i s’afebleix, provocant una major fragilitat en l’estructura.

​El coportaveu de Guanyar Alcoi remarca que “l’escletxa de la qual es fa menció molt segurament va aparéixer als inicis de la construcció del pont, a finals dels anys 20, quan el terraplé que hi ha tocant a l’estrep més proper al carrer pont de Sant Jordi, no es va emplenar fins mesos després d’acabar l’obra i haguera pogut provocar tensions que van acabar per esquerdar part de l’estructura i, una vegada omplert el terraplé, es va assentar i no ha patit a penes variacions ni tampoc ha suposat un perill estructural”.

“El que hauria de preocupar-nos realment és la cohabitació que s’haja pogut produir amb els vapors que llençava la fàbrica de l’Estambrera, que ha pogut produir i accelerar un procés de carbonatació de l’estructura” afirma Gonzàlez, que demana al Govern del PSOE que “notifique aquelles informacions que té sobre aquests fets. Ja en els anys 90, l’arquitecte municipal Pepe Briet va encarregar un informe en el qual s’assenyalaven problemes de carbonatació en les quatre pilastres del principi i recomanava algunes actuacions preventives. Seria interessant que, si no hi ha informació al respecte, que s’estudie quina part estructural del pont està afectada per la carbonatació, quines actuacions caldrien per a revertir-la i si els vapors que ha estat llençant durant anys l’Estambrera, han pogut accelerar una degradació de l’estructura del pont de Sant Jordi“.