Guanyar Alcoi considera que, malgrat que el document del Pla General Estructural ha millorat gràcies a les aportacions de la plataforma ciutadana, segueix tenint deficiències i un gran marge de millora respecte a reforçar el model ciutat compacta -desdibuixat de nou en aquest document pels excessius creixements urbans centrífugs que es proposen- o la catalogació d’alguns barrancs com a zones verdes enjardinades, que hauria d’eliminar-se en compliment de nombroses sentències judicials.
Guanyar Alcoi segueix treballant per tal de millorar el Pla General Estructural (PGE), el document que regula l’ordenació urbana de la ciutat. Al plenari del mes de març, el grup municipal Guanyar Alcoi es va abstenir perquè aquest document passara a exposició pública.
En paraules de la portaveu del grup municipal, Estefania Blanes, “per una banda des de Guanyar Alcoi som conscients que hi ha avanços per fer un reordenament urbanístic que aprofundisca en el model de ciutat compacta i altres progressos com incloure al catàleg de proteccions gran part del patrimoni arquitectònic d’Alcoi, però segueixen havent-hi qüestions inajornables, que han de tractar-se com més prompte millor, com ara la consideració de molts barrancs de la ciutat com a zona verda enjardinada, fet que pot suposar una il·legalitat tal com assenyalen nombroses sentències judicials; també s’ha de solucionar l’eliminació de zones de creixement residencial que creen un ordenament urbà de la ciutat centrífug, com són els creixements previstos a les Llometes/Horta Major, entre Sol i Camp i Cocentaina o la Rambla Baixa, o la necessitat d’estendre la protecció de l’Aqüífer del Molinar més enllà de la zona 1 de l’estudi Evren”.
Blanes, que ha més ha encapçalat el treball de Guanyar Alcoi sobre el document, assenyala que “tots aquests canvis que s’han introduït molt en la línia del que nosaltres demanàvem han vingut per part de Conselleria i no de la mateixa voluntat política del Govern de Toni Francés. No obstant això estem, en part, satisfetes perquè encara que la nostra faena no ha estat del tot reconeguda, almenys els canvis de Conselleria han anat en la direcció que nosaltres proposem i defensem: ciutat compacta, creixement urbanístic controlat i protecció del patrimoni natural i arquitectònic”. Una altra bona notícia que s’assenyala des de Guanyar Alcoi és l’eliminació de l’ATE a l’ordenament urbà del document.
La portaveu assenyala que “malgrat que el document ha millorat durant els últims mesos encara queda molta feina per fer, i, ara com ara, el Pla General Estructural compta amb moltes deficiències, algunes d’elles que fins i tot podrien constituir il·legalitats, com considerar zona verda enjardinada alguns barrancs, molts d’ells situats a polígons industrials i molts altres inaccessibles. Per tant, mentre aquestes qüestions no canvien al document, Guanyar Alcoi no podem ni tan sols plantejar-nos el nostre suport, perquè seria consagrar una possible il·legalitat que ja s’ha donat en la ciutat i pensàvem que havia quedat superada”.
,Blanes, pel que fa a aquesta problemàtica amb els barrancs clarifica que “establir els barrancs com a zones verdes enjardinades suposa un greuge per a la ciutadania. Les zones verdes, per definició, han de ser espais d’esplai, accessibles i per al gaudi de totes les persones, és per tant obvi que una zona abarrancada, de difícil o nul accés, sense dotacions per a la ciutadania, no déu ni pot considerar-se una zona verda. És per això que, si legalment Alcoi no cobreix el mínim legal de metres quadrats de zona verda per ciutadà, el que hem de fer és crear més zones d’esplai i no comptabilitzar zones inaccessibles com a zones verdes”. En aquest sentit, la mateixa portaveu del grup municipal recorda la proposta elaborada per Guanyar Alcoi de Bosc Urbà per a la zona de la Beniata, “un projecte en la línia del que moltes ciutats estan ja posant en marxa, i que ni tan sols va tindre en consideració el govern”.
Blanes remarca que “és cert que hi ha hagut avanços en aquest document. Ha avançat en el concepte de ciutat compacta amb el temps, encara que no ha sigut per iniciativa del Govern de Toni Francés sinó pels canvis provinents de Conselleria. És per això que convidem al Govern perquè seguisca treballant per fer un document de veritable consens, que represente una aposta decidida per la indústria i per la creació d’un barri empresarial al voltant de l’Illa de Rodes, perquè treballe per fer d’Alcoi una ciutat compacta real en la qual es protegisca el seu patrimoni natural i arquitectònic i en una ciutat amb dotacions verdes suficients, accessibles i de qualitat”.