El Museu Arqueològic provincial va presentar ahír dimecres ‘Gladiadores. Héroes del Coliseo’, la primera exposició internacional que arriba a Alacant en col·laboració amb el Coliseu de Roma. La proposta es podrà visitar fins al 16 d’octubre i reuneix 140 peces originals, algunes d’elles inèdites a Espanya, procedents de huit museus i institucions italianes.
El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, van inaugurar al migdia d’ahir la mostra al costat de l’ambaixador de la República d’Itàlia a Espanya, Riccardo Guariglia, la doctora Carlotta Caruso, del comité científic de l’exposició i conservadora tècnic assistent de les col·leccions de les Termes de Diocleciano de Roma (Museu Nazionale Romano), el director del MARQ, Manuel Olcina, i el director gerent de la Fundació CV-MARQ, José Alberto Cortés. A l’acte van acudir, a més, la cap de l’oficina de Cooperació Cultural i de l’oficina de premsa de l’Ambaixada d’Itàlia a Espanya, Teodora Danisi, el cònsol honorari d’Itàlia a Alacant, Danilo Angelini, i la delegada provincial de ASISA-Alacant, Paula Giménez.
El president de la diputació, Carlos Mazón, va destacar la “extraordinària qualitat d’aquesta mostra amb la qual esperem batre rècord de visitants gràcies a la col·laboració amb la República Italiana, amb la qual ens uneixen molts llaços,” i va ressaltar la posada en escena de l’exposició. “Mai millor que hui s’ajunten la cultura i la història amb el tecnològic, el modern i l’avançat oferint al visitant una conjunció magnífica”, va indicar en aquest sentit.
Així mateix, Mazón va posar en valor l’aposta de la Diputació d’Alacant en aquesta legislatura per la cultura. “L’aposta per la cultura no és només un acte de generositat o una concessió a aquest àmbit, sinó que és la pròpia cultura i la nostra història la que ens ajuda de manera decisiva a reactivar l’economia”, assenyalà el president, qui va insistir, sobre aquest tema, que aquest tipus de projectes culturals “no són una despesa sinó una inversió”.
Per part seua, Julia Parra va manifestar durant la inauguració que “el nostre museu aconsegueix el seu 90 aniversari en el seu millor moment quant a prestigi i, amb ‘Gladiadores. Héroes del Coliseo’, torna a ser el millor amfitrió, lloc destacat de trobada entre cultures, un punt d’excel·lència en investigació i un espai de visita imprescindible”.
La titular de Cultura va destacar la trajectòria internacional de l’exposició, amb destinacions com Bèlgica, Dinamarca, Països Baixos, Austràlia i França. “Ara per primera vegada visita Espanya i, com és habitual, i ho dic amb orgull, Alacant és el seu punt de trobada amb peces que mai abans havien sigut exposades fora d’Itàlia i nous continguts”. Aquests s’han desenvolupat de manera expressa per a l’exhibició del MARQ, on es comptarà amb una destacada presència de recursos audiovisuals i adaptacions per a persones amb dificultats sensorials.
Riccardo Guariglia confirmà el suport de l’Ambaixada Italiana a aquesta nova mostra “que contribueix a aprofundir en les relacions bilaterals entre Espanya i Itàlia”. Sobre el seu contingut, va remarcar que “presenta amb un enfocament científic innovador la figura del gladiador amb tots els matisos”.
Sota el comissariat de la qual va ser directora del Coliseu de Roma durant més de 20 anys, la doctora Rossella Rea, en estreta col·laboració amb els equips tècnics del museu alacantí, ‘Gladiadores’ té com a objectiu il·lustrar el món d’aquests combatents en les seues múltiples complexitats a través d’una cuidada exhibició d’objectes d’art i peces originals, però també a través de rèpliques i maquetes modernes, tecnologia interactiva d’avantguarda, gràfics, escenografies i altres dispositius multimèdia.
Entre els nous continguts que per primera vegada acompanyen aquesta mostra, cal assenyalar un espai propi on es parla de les dones lluitadores, així com informació dels jocs a la Hispània romana o dels grafits trobats a Pompeia. Així mateix, hi ha una secció amb ressenyes a la figura d’aquest combatent al cinema, la literatura i l’art modern.
D’altra banda, la proposta s’ha adaptat a l’espai del Museu en el sentit més ampli i, a més de comptar amb un nou servei de radioguíes per a les visites guiades, s’ha incorporat per primera vegada en un museu a Espanya la tecnologia de posicionament “Soocial” que permet un control dinàmic dels aforaments en temps real, amb un comptador digital que facilitarà l’anàlisi de moviment i els recorreguts triats pels visitants, quines peces són les que han generat més interés o el temps mitjà d’estada. Julia Parra assenyalà que “aquest important avanç, que s’incorporarà també en breu en altres museus nacionals, ens posa al capdavant de l’avantguarda tecnològica”.
La diputada va anunciar també que, paral·lelament a l’exposició, el MARQ ha programat un extens programa d’activitats en col·laboració amb l’associació “Hispània Romana”, entre les quals destaquen recreacions històriques tant als jardins del Museu com en el jaciment Lucentum, xarrades, tallers i visites teatralitzades.
L’exposició es compon de prop de 140 obres originals pertanyents a huit centres prestadors: Museu Cívic de Rieti, el Museu Antiquario Alda Levi de Milà, el Museu Arqueològic Nacional de Nàpols, el Museu de les Termes de Diocleciano de Roma, el Museu Arqueològic Nacional de Aquileia, el Parc Arqueològic de Paestum, el Parc Arqueològic del Coliseu de Roma i la Sopraintendencia de Beni Culturali de Bolonya.
Entre la selecció, destaquen les peces d’armament, objectes quirúrgics o de neteja personal i altres relacionats amb la seua alimentació. També s’exposen diverses peces en pedra tallada procedents d’alguns dels coliseus més importants del món romà. La mostra s’acompanya de diversos maniquins que faran comprensible al públic els tipus de gladiadors més habituals, una gran maqueta interactiva del Coliseu de Roma, panells explicatius, audiovisuals i una important aposta didàctica dirigida als menors que visiten el *MARQ del 13 d’abril al 16 d’octubre d’aquest 2022.
Durant la jornada d’ahir, i amb motiu de la seua inauguració, l’entrada al museu va ser gratuïta i a partir de huí es cobrarà a un preu de 3 euros la individual i de 6 la que inclou visita guiada. A més, s’oferiran descomptes per a diferents col·lectius. “Estem fent més accessible encara la cultura als alacantins i als visitants”, va concloure Mazón.