El tractament de dades en empreses o institucions públiques i les solucions ‘Big Data’ dins dels conceptes propis de la denominada ‘Ciutat Intel·ligent’ (sostenibilitat, productivitat, connectivitat o transparència, entre altres) seran objecte de debat i anàlisi en el ‘I Congrés de Ciutats Intel·ligents i Big Data’, que se celebra els pròxims 20 i 21 d’octubre a Alcoi. Els organitzadors d’aquest esdeveniment són l’Ajuntament d’Alcoi, Districte Digital i el campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, a través de les seues càtedres Ciutat del Coneixement i Smart City Alcoi.
Després de la inauguració institucional, dimecres 20 d’octubre a les 16.00 hores, tindrà lloc la conferència inaugural, que serà a càrrec d’Iñaki Berenguer, CEO i cofundador de Coverwallet. Natural de Muro d’Alcoi i llicenciat en Enginyeria de Telecomunicacions per la UPV, Berenguer va anar també fundador i CEO de Contactive, una plataforma de Big Data adquirida per Thinkingphones. Anteriorment, va ser fundador i CEO de Pixable (50 empleats, 10 milions d’usuaris), una startup d’agregació de fotos socials intel·ligents que va ser adquirida per SingTel per 30 milions de dòlars. També ha treballat en McKinsey i en Microsoft Corporate Strategy. És inversor àngel en 30 empreses emergents.
Després d’aquesta primera intervenció, José Antonio Pinilla, CEO en Asseco Spain parlarà sobre ‘Bessons digitals en la indústria’, i la seua xarrada donarà pas a una taula redona sobre el ‘Impuls a la innovació i digitalització en la indústria’. Estarà moderada per Inma Bordera, project manager del Think Tank Smart Cities d’AVAESEN i en ella participaran Elvira Moreno, responsable de Tecnologia i Desenvolupament en Multiscan Technologies; Pascual González, responsable de l’Àrea de Digitalització Industrial de la Unitat Serveis Tecnològics d’ITI; i Juan Ignacio Torregrosa, director general de l’Avanç per a la Societat Digital.
Durant aquesta primera sessió també s’abordaran assumptes com la gestió energètica eficient, el Big Data i els estalvis de despeses en la indústria, les aplicacions en turisme, productivitat i connectivitat, ciberseguretat i edificis intel·ligents. Cadascun d’aquests temes serà tractat, respectivament, per Benito Grande, director d’Inycom Energy; Mario Catalán, CDO de Zeus; Pablo Barrachina, soci director i COO de sumamoOs; Celia Sánchez, CEO d’1MillionBot; Mar López, sènior manager en Accenture Security; i Ignacio Llopis, managing director en IoTSens.
La jornada del dia 21 d’octubre arrancarà a les 10.00 hores amb la presentació institucional i una conferència sobre ‘Conducció autònoma’ a càrrec d’Andrés Torrubia, CEO i cofundador de Fixr.com, cofundador de Medbravo i cofundador de l’Institut d’Intel·ligència Artificia (Iia.es). Va ser també cofundador de la startup de distribució digital Trymedia, que es va vendre per 34 milions de dòlars.
El turisme intel·ligent serà el camp a analitzar en les dues ponències següents. D’una banda, Mario Villar García, director d’Intel·ligència Turística de Turisme Generalitat Valenciana parlarà sobre ‘Les dades en les Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana’, mentre que Celia Romero, CEO i cofundadora en INTELIGENCIA TURÍSTICA desenvoluparà les últimes novetats sobre ‘Sistemes de gestió i seguiment per a les destinacions turístiques intel·ligents’.
A les 11.00 hores està prevista la segona de les taules redones, dedicada en aquesta ocasió a la ‘governança mitjançant anàlisi de dades i bessons digitals per a la gestió de la ciutat’. En ella participaran Ramón Ferri, cap de l’oficina ‘Ciutat Intel·ligent’ a l’Ajuntament de València; Carlos Morán, responsable de territori centre i llevant en ESRI España; i Antonio Francés, alcalde d’Alcoi.
Un altre dels blocs de debat serà el de les aplicacions intel·ligents en l’àmbit de la salut i la seua repercussió sobre la ciutadania. En concret, Jorge Moreno, responsable del grup d’I+D de Tèxtils Intel·ligents i Digitalització d’AITEX parlarà sobre ‘Tèxtils intel·ligents aplicats al benestar, oci i salut de les persones’ i a continuació, Juan Saussol, CEO en Upicus impartirà una ponència sobre ‘Connexió de la IA amb la realitat sanitària’.
En l’àmbit de l’impuls a la innovació i la digitalització de l’administració, Carmen Pastor, directora de BAES Blockchain Lab de la Universitat d’Alacant se centrarà en el Talent humà amb la seua ponència ‘Moneda local complementària al futur euro digital’, mentre que Sergio Serna, soci director de TechFriendly i responsable de l’Oficina Tècnica de la Red Innpulso desgranarà les ‘Estratègies d’Innovació en processos de transformació digital de ciutats’.
La sostenibilitat serà l’últim dels assumptes a tractar en aquesta segona jornada, que conclourà al matí amb les xarrades de María José Toledo, directora d’Operacions de HIDRAQUA i de Rubén Darío Urrestarazu, director d’Innovació i Projectes de Vectalia. Parlaran, respectivament, de ‘Digitalització i Big Data: Claus per a la resiliència de les ciutats’ i de ‘Smart cities com a ecosistemes d’innovació i tecnologia en l’estratègia de descarbonització de les ciutats’.
Talent de la UPV-Campus d’Alcoi
La vesprada del dijous 21 d’octubre estarà reservada a la participació d’exalumnat de la Universitat Politècnica de València – Campus d’Alcoi, que explicarà la seua activitat professional en tot tipus d’empreses i tecnologies relacionades amb la temàtica del congrés.
Es tracta de sessions dirigides a alumnes de la Universitat Politècnica de València, alumnes i pares d’últims cursos de Secundària i Batxiller, en les quals es podran escoltar les experiències de Pau Orts, responsable de Gestió i Desenvolupament de Negocis i expert en Transformació Digital; Ernesto Reig, Senior Engineer en Elastic; Josep Albors, responsable d’Investigació i Conscienciació de ESET España; José Carlos Sola, project manager en AIJU; Fernando Raduan, fundador i CEO de Radoo i director de programació en Activa Link; i Ainoa Mataix Domínguez, graduada en Administració i Direcció d’Empreses.
Els perfils dels conferenciants estan disponibles en la pàgina web: https://ciudadesinteligentes.congresosalcoi.es/. Allí també pot trobar-se informació i enllaços per a inscriure’s a les diferents sessions.
Totes dues jornades finalitzaran amb una sessió de networking entre les principals empreses i administracions que actualment apliquen en els seus procediments el tractament de dades.
Al llarg del temps que dure el congrés se celebrarà també a Àgora una fira d’empreses, amb una vintena de participants (des d’empreses consolidades a start-ups) en la qual participaran també els grups de generació espontània de la UPV-Campus d’Alcoi.