El govern de Mazón insta els directius, tècnics i responsables de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a donar a la ciutadania totes les explicacions oportunes i que detallen les raons de per què la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no tenia instal·lat un sistema d’alerta primerenca (SAT) el 29 d’octubre, dia de la fatídica Dana, un sistema que afirmen d’haver estat instal·lat i operatiu, haguera contribuït sens dubte a minimitzar l’impacte de les inundacions que van afectar les comarques valencianes eixe dia.
Fonts de l’administració autonòmica valenciana insisteixen que “si estem davant un sistema clau i fonamental per a minimitzar els riscos de les inundacions i que salva vides, tal com reconeix el Ministeri de Transició Ecològica, no s’entén en cap concepte per què la CHJ ni tan sols havia iniciat els tràmits per a la seua instal·lació en la conca del Xúquer”.
Aquestes mateixes fonts recorden que va ser la mateixa ministra, ja ex ministra, Teresa Ribera, la que en la seua compareixença en el Congrés dels Diputats de fa dues setmanes, va afirmar des de la tribuna que, d’haver disposat d’un sistema d’alerta primerenca en la CHJ el 29 d’octubre, això hauria ajudat a minimitzar i anticipar els riscos de les inundacions i a salvar vides. “I ara ens assabentem que la pròpia direcció tècnica de la CHJ, tres mesos abans de la Dana, va dir davant 100 ajuntaments durant una jornada organitzada pel propi organisme de Conca, que aquest tipus de sistemes és molt útil per a minimitzar i anticipar els riscos i impactes de les inundacions”.
El govern valencia declara que “Si el SAT minimitza riscos davant les inundacions, si salva vides i és molt útil, per què la CHJ no tenia instal·lat aquest sistema?” i demana que els responsables de la Confederació donen explicacions als ciutadans de manera immediata.
Fonts de Generalitat recorden que no ha sigut fins al pas de la Dana, “quan la CHJ ha licitat per fi la contractació i posada en marxa d’aquesta mena de sistema d’alerta primerenca per ni més ni menys que 22,5 milions d’euros. Per què no ho van fer abans?”
L’equip de govern autonòmic recorda que altres confederacions hidrogràfiques sí que tenen instal·lat des de fa molt temps aquest tipus de sistemes, com la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Fonts de l’administració autonòmica exigeixen “transparència i claredat absoluta a la CHJ sobre els mitjans tècnics i humans disponibles el 29 d’octubre, mitjans que estaven dirigits a minimitzar i calibrar el risc d’inundacions”; i reclamen, a més, que la CHJ “explique i enumere amb detall els mitjans amb els quals va comptar per al seguiment de cabals en rius i barrancs i per a evitar el risc de desbordaments en la conca del Xúquer”.
“Ja sabem que el comité permanent de seguretat de la CHJ no es va constituir el 29 d’octubre; ara li correspon a l’organisme de conca explicar a la ciutadania amb quines eines i sistemes tècnics es va comptar el 29 d’octubre per a fer seguiment de rius i barrancs i per a minimitzar i anticipar el risc de les inundacions”.
Per això, des del govern valencià plantegen una auditoria de mitjans humans i tècnics disponibles en la CHJ, ja que afirmen que resulta evident i preocupant la infradotació de mitjans moderns tècnics i la falta d’actualització dels mateixos en la CHJ. Exigències que diuen tenen com a objectiu estar preparats de la millor manera possible davant emergencies vinents.