El President de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat “el major pressupost de la història” per a la prevenció, detecció i el tractament en matèria de salut mental i addiccions, ja que destinarà 724 milions d’euros per a esta legislatura. Així ho ha manifestat durant l’acte de presentació del Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027, que preveu destinar 283,8 milions d’euros addicionals al pressupost anual que l’ens invertix en este àmbit.
Segons ha explicat el cap del Consell, el pla arranca amb una consignació de 40,8 milions d’euros en els pressupostos de 2024 que se sumen als 110 milions que la Generalitat ja havia pressupostat per a salut mental, la qual cosa suposa un increment del 37% dels recursos econòmics en esta àrea.
En este sentit, el President ha explicat que en l’actualitat la Comunitat Valenciana és una de les tres autonomies amb pitjor dotació de recursos assistencials en salut mental, la tercera amb pitjor formació d’especialistes per habitants, i la de menor mitjana d’escolars participants en programes de prevenció per centre educatiu, 10 vegades inferior a la mitjana nacional.
Per tot això, ha assenyalat que l’atenció a la infància i l’adolescència, a més del trastorn mental greu, seran prioritàries en este pla d’acció que estarà basat en “l’evidència científica i en la igualtat assistencial”, i ha destacat com a principals claus la “detecció, tractament i assignació de recursos”.
Atenció a la infància i adolescència
En concret, el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-27 preveu destinar 40,8 milions d’euros addicionals en els pressupostos de 2024, als quals se sumaran altres 71,3 milions d’euros addicionals en 2025; 80,8 milions d’euros extra en 2026 i prop de 90,9 milions d’euros addicionals en 2027.
El pla s’estructura en nou línies estratègiques que es desglossen en un total de 80 accions concretes. D’entre estes accions, el president de la Generalitat ha ressaltat la posada en marxa de programes d’educació socioemocional en tots els nivells de l’educació obligatòria (de 6 a 16 anys) i la creació d’unitats de detecció precoç en el mitjà escolar.
Mazón també ha destacat l’obertura de quatre hospitals de dia per al tractament de patologia dual greu i la creació de 8 unitats de primers episodis psicòtics. Així mateix, ha remarcat que s’habilitaran al menys 43 places en hospitals de dia -23 per a infants i adolescents i 20 per a adults- per al tractament de trastorns de la salut mental, així com 22 unitats de prevenció per a adolescents consumidors de substàncies amb addiccions conductuals.
Mazón s’ha referit a l’increment en 13 milions d’euros del pressupost per a nous llocs professionals que tracten estes malalties, així com a la rebaixa fiscal aprovada pel Consell que permetrà a les persones que realitzen un tractament per un problema de salut mental deduir-se en l’IRPF fins a un 30% de les despeses en què incórrega.
Situació de la Comunitat Valenciana
L’actual situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana on es registra la major prevalença de trastorns mentals, un 25,1% segons les dades del Ministeri de Sanitat. A més, el risc de mala salut mental en dones ascendix al 42,3% i a l’11% en xiquets i xiquetes menors de 15 anys.
Així mateix, es tracta de la segona autonomia amb major taxa de casos atesos en Atenció Primària per ideació suïcida o intents autolítics, i la primera en el consum d’alcohol i cànnabis. A més, entre la població de 12 a 16 anys, la Comunitat Valenciana també lidera el consum de tranquil·litzants, ocupa la segona posició en consum de cànnabis i la tercera en ús compulsiu d’internet.