Home Biar Generalitat atura el Pla Eòlic de la Zona 15 a la Foia...

Generalitat atura el Pla Eòlic de la Zona 15 a la Foia de Castalla per les afeccions al Medi Ambient

0
SHARE
Aerogeneradors eòlics en un enclavament natural.

La tendència a la implementació d’energies renovables és una constant a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla al llarg del present segle XXI. La primera fase dels plans per a crear infraestructures de captació d’energies netes es centrava en la creació de parcs eòlics.

A principis de segle, tota la Comunitat Valenciana va ser dividida en diferents zones per a estructurar la instal·lacions d’aerogeneradors. Dos d’elles, la 14 i la 15, afectaven a les comarques de la muntanya alacantina, identificades com el pulmó verd de la província d’Alacant.

Ara, més de 2 dècades després, la Conselleria d’Indústria ha tancat un expedient que preveia sembrar de molins algunes de les principals serres de la zona. Entre elles es trobaven la d’Alfaro o Almudaina, al Comtat; i el Maigmó i la Serra d’Onil a la Foia de Castalla. Des del primer moment, el Pla Eòlic Valencià es va topar amb l’oposició frontal d’ajuntaments i moviments ciutadans a l’hora de crear parcs eòlics als paratges naturals de l’interior.

A dia de hui, els arguments en torn al dany al medi ambient que ja empraven aquests col·lectius han motivat la no aprovació del pla eòlic previst per a la Zona 15. Un fet que salvaguarda, al menys de moment, les muntanyes que envolten Castalla, Onil, Banyeres, Biar i Petrer, al Vinalopó.

Renovables sí, però no a qualsevol preu

La notícia ha sigut molt ben rebuda tant en els ajuntaments de les poblacions afectades com per part dels moviments socials que s’oposaven a la creació dels parcs eòlics. Des de les poblacions afectades segueixen defensant que estan a favor de les energies renovables, però no a qualsevol preu. I és que les zones d’especial protecció d’aus (ZEPA) i la manca de permisos per a connectar amb la xarxa elèctrica han motivat aquesta decisió del Consell.

Moltes localitats de la zona estudien com blindar els seus paratges naturals contra la proliferació de projectes relacionats amb les renovables via PGOU. Els més actuals formen part d’una segona fase per a instal·lar-les a la muntanya alacantina, en aquest cas en forma de macroplantes fotovoltaiques.

Les conseqüències de la construcció d’aquestes a localitats com Alcoi, Castalla, Ibi i Onil són les mateixes que amb els aerogeneradors, segons defenen les al·legacions presentades. Cap d’elles ha rebut resposta tot i l’aprovació de vàries d’aquestes infraestructures que ha fet Generalitat.