El Consell ha aprovat este divendres el decret llei de derogació de la Llei 7/2022, de 16 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible, que va crear l’impost valencià sobre estades turístiques, o taxa turística, amb anterioritat a la seua entrada en vigor. Així ho ha comunicat en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern Valencià la consellera i portaveu de la Generalitat, Ruth Merino.
“Esta mesura -ha declarat Merino-, des de l’inici, estava en el full de ruta: no arribar a implementar la taxa turística, que hauria entrat en vigor el 19 de desembre. Amb este decret llei, que es convalidarà en les Corts pròximament, se suprimix l’entrada en vigor de la taxa, com era petició del sector, i des del Govern de la Generalitat teníem molt clar que així havia de ser”.
Evitar “perjuís”
En este sentit, el text legal aprovat té com a objectiu evitar el que Generalitat defineix com “perjuís” de la seua entrada en funcionament, defugir possibles efectes jurídics indesitjats i impedir “l’impacte econòmic i social provocat per la situació geopolítica”.
D’altra banda, segons ha informat la portaveu, el Consell ha aprovat un augment en més de 7 milions -fins a superar els 50 milions d’euros- “pel bon acolliment que han tingut” les ajudes englobades en la partida destinada a impulsar la contractació de persones amb diversitat funcional i discapacitat en centres especials d’ocupació i empreses ordinàries.
Més concretament, amb els 7.471.400 euros addicionals aprovats, l’import total d’estes subvencions passa dels 42.540.000 euros inicials fins als 50.011.400 euros, “destinats a finançar els costos indirectes corresponents a l’informe de l’auditor per a justificar l’ajuda salarial”, ha detallat Merino.
Valoració de Diputació
Per la seua banda i en relació a la derogació de la taxa turística, el President de la Diputació, Toni Pérez, ha afirmat que aquesta taxa suposava “un missatge negatiu a un món molt competitiu de grans potències a nivell turístic. Al final, el visitant rebia aquest impost com una trava més en un moment en què cerca estar tranquil i gaudir de l’oferta de la destinació”.
“Si poses un nou impost a totes les persones que arriben als nostres municipis és perquè vols dificultar que vinguin, perquè no són benvingudes”, ha lamentat el responsable del Patronat Provincial de Turisme de la Costa Blanca, que ha assegurat que aquest missatge “ha fet molt mal en els darrers mesos, encara sense aplicar-se”.
Països i ciutats amb taxes turístiques
Els impostos que graven les pernoctacions i visites turístiques estan actius a diferents ciutats i països de tot el món. A Espanya existeixen a ciutats com Barcelona o les Illes Balears, mentre que a Europa aquesta taxa està activa a les principals capitals europees i a països com Francia, Itàlia, Alemanya, Grècia, Països Baixos o Suissa. A més, a altres països la taxa únicament es cobra a la capital. A nivell mundial, aquest recàrrec també existeix a Estats units, Nova Zelanda, Japó, o les illes del Mar Caribe.
Els governs teòricament destinen el que recapten amb aquesta taxa a garantir el que anomenen “sostenibilitat del turisme”. Aquest impost també suposa una forma de controlar el turisme massiu a destinacions sobrecarregades de visitants.