La localitat de Xixona és coneguda com ‘el lloc més dolç del món’ gràcies a la seua història lligada a la producció de torró. Aquest productes és una de les estreles cada vegada que s’apropa el Nadal, encara que la seua producció ha anata adaptant-se per a desestacionalitzar el seu consum. Així, l’ús del torró s’ha barrejat amb altre dels productes típics de la població, com són els gelats i la pròpia gastronomia.
Prova de la diversitat de productes on el torró pot tindre un paper important és la convocatòria del concurs per a trobar el millor gelater artesà en torn al torró de Xixona. Un concurs que es celebrarà el proper dissabte 5 de novembre en el marc de les celebracions pel Dia Mundial del Torró -que es vol instaurar per a cada 7 de novembre-. Aquesta celebració, tot i que no es troba en el calendari d’esdeveniments anuals de l’ONU, és uns dels cavalls de batalla de l’Ajuntament xixonenc a l’hora de reconèixer mundialment el seu producte estrela.
La convocatòria del concurs ha atret a fins a 7 gelaters artesans de diferents punts de la geografia espanyola. Entre ells es troben dos que duen a terme la seua tasca a localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. És el cas de Gonzalo Juan, gelater d’Onil i que serà un dels tres artesans alacantins que participaran en el concurs junt amb altres provinents d’Andalusia o Múrcia.
Tots ells opten a un premi valorat en mil euros per a disputar-se el guardó de millor gelat artesà elaborat amb torró de Xixona. Durant tot el cap de setmana, la localitat torronera prepara activitats per a conèixer millor el seu producte estrela. En ella existeixen diverses fàbriques dedicades a produir aquest producte, així com el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Torró de Xixona i la Associació Nacional de Gelaters Artesans (Anhcea).