Dins del Programa d’Itineraris d’Inserció Sociolaboral de Persones en situació o risc d’exclusió social, que duu a terme l’Ajuntament d’Alcoi, gràcies al cofinançament de la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i la Conselleria d’Igualtat i Benestar Social, s’ha realitzat durant tot l’any el taller d’Alfabetització Digital, continuant amb l’activitat que es va iniciar en anys anteriors.
La finalitat d’aquests tallers és que tots els participants del Programa adquirisquen les habilitats bàsiques per a poder desembolicar-se en l’entorn web, tan necessari actualment, per a poder realitzar la cerca de treball i les gestions bàsiques administratives que necessiten. És a dir, acostar l’entorn tecnològic a un col•lectiu que no té fàcil accés a les tecnologies per no tindre els recursos o coneixements necessaris per a ells.
En els tallers, la funció principal és que els participants puguen realitzar una cerca d’ocupació en l’entorn 2.0, aprenent a gestionar els seus correus electrònics i a realitzar adequadament els seus registres en les diferents webs d’ocupació, així com un seguiment de les ofertes de treball en les quals s’apunten.
La situació derivada per la crisi de la Covid ha fet que gran part de les gestions habituals s’hagen de realitzar a través d’Internet, requerint per a això tindre una signatura digital o la Cl@ve per a poder accedir o sol•licitar documentació, per la qual cosa enguany, com a novetat, se’ls ha ajudat a obtenir aquests certificats i a ensenyar-los a accedir a les seus electròniques per a tramitar o obtenir documentació necessària.
Al llarg de l’any 2020 s’han realitzat 50 tallers d’Alfabetització Digital, 6 d’ells en col•laboració amb el Departament d’Igualtat, en els quals un total de 45 participants han adquirit les habilitats i coneixements necessaris i han tingut un accés a un ordinador per a poder realitzar les seues cerques o gestions, amb suport de l’equip tècnic del Programa. Tots ells, mantenint i garantit les mesures de seguretat higièniques marcades per la situació actual i amb la prevenció necessària per a garantir la seguretat de tots els participants.
A més, en aquests tallers s’ha fomentat el desenvolupament d’habilitats socials i la companyonia entre tots els participants. S’ha tancat l’any amb el lliurament de diplomes, valorant l’alta participació i implicació de tots els participants.
“El programa d’Inserció Sociolaboral és molt important perquè ajuda a persones. No cal pensar en xifres, cal pensar en les persones que estan en situacions de risc i gràcies a les diferents iniciatives que es duen a terme en aquest programa aconsegueixen adquirir els coneixements i habilitats necessàries per a poder incorporar-se al mercat laboral”, ha destacat la regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia.