Home Destacats Europa aporta 5,7M€ per a executar el Pla Director que transforme el...

Europa aporta 5,7M€ per a executar el Pla Director que transforme el Xorret de Catí en refernt turístic d’interior

0
SHARE

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha anunciat que la Unió Europea ha aprovat la concessió de 5,7 milions d’euros per impulsar el desenvolupament del ‘Pla Director Xorret de Catí. Costa Blanca Interior’, un projecte que pretén dinamitzar el turisme actiu i sostenible a la província, millorar i preservar l’entorn natural, cohesionar el territori així com desestacionalitzar i diversificar el producte.

A aquests fons es sumaran altres 5 milions d’euros més que aportarà la Diputació per a la seva execució.Aquesta quantia constitueix la inversió més gran que mai hem aconseguit per al desenvolupament del turisme d’interior a la província d’Alacant. Parlem de sis àrees gestionades per la Diputació i això ens permet actuar amb més rapidesa a l’hora d’impulsar aquesta injecció econòmica”, ha reconegut Mazón, que ha avançat als mitjans de comunicació que la finalitat és “posar al dia l’entorn de Xorret de Catí, fer-ho visitable, gaudible i sostenible i generar nous pols d´atracció i de contacte amb el medi ambient”.

Mazón també ha subratllat que “estem d’enhorabona, perquè és una de les iniciatives més ambicioses de desenvolupament i potenciació del nostre turisme d’interior”. Tal com ha detallat el mandatari durant l’acte, la finalitat és cohesionar les propostes vinculades als espais ambientals ubicats a Sax, Onil, Castell de Castells, Petrer, Vall de Gallinera i Castalla -El Plànol, Casa Tàpena, El Castellet, L’Avaiol , La Garriga i Xorret de Catí-, tots dependents de la institució provincial, per incrementar la demanda del turisme d’interior.

L’Ajuntament de Castalla gestionarà el projecte

Per la seva banda, el diputat d’Arquitectura ha avançat que la setmana que ve es lliurarà el document de l’esborrany del Pla Especial Xorret de Catí a l’Ajuntament de Castalla perquè siga el Consistori qui el remeta a la Conselleria de Medi Ambient, els tècnics del qual ja van donar el vist i plau al pla. González de Zárate també ha apuntat, d’altra banda, que s’ha elaborat l’avantprojecte d’intervenció a l’antic hotel del Xorret de Catí, que contempla com a eixos d’acció principals l’economia, l’accessibilitat i la sostenibilitat.

En aquesta línia, ha manifestat que el factor econòmic “és la primera i principal estratègia per poder dur a terme una proposta que es pugui emprendre de forma racional, pensant en la rendibilitat de la inversió, tant dels 5,7 milions europeus com de els altres 5 provincials”.

Així mateix, ha puntualitzat que l’accessibilitat ha de recollir “l’eliminació de les barreres arquitectòniques per a l’aprofitament de tota la ciutadania, mentre que la tercera estratègia se centrarà en la segona pell que unifique l’edifici de Xorret de Catí, no només com a caràcter estètic , sinó com a millora de l’eficiència energètica”.

Tot seguit, el diputat ha detallat algunes de les propostes que es contemplen als dos edificis de l’enclavament i que inclourien zones enjardinades i esportives, tant exteriors com cobertes, piscina, àrea de bar i restauració o sales d’allotjament i de formació polivalent, entre d’altres.

Finalment, González de Zárate ha reconegut que, si la Conselleria de Medi Ambient dóna el vistiplau a aquest avantprojecte de rehabilitació de l’edifici, “ens podria deixar actuar abans de desenvolupar el Pla Especial, per la qual cosa podríem estar parlant que durant aquest any 2023, amb romanents de tresoreria, iniciaríem a l’edificació, el tema energètic i de sostenibilitat”.

Per la seua banda, el director del Patronat Costa Blanca ha esbossat els punts clau d’aquest programa sostenible que pivota sobre l’àrea del Xorret de Catí i que s’estén als cinc espais naturals més de la província que gestiona la institució. Després de la publicació la setmana passada al BOE d’aquesta subvenció, “el que ens disposem és a executar allò que treballem amb les àrees d’Arquitectura i Medi Ambient durant aquests mesos al voltant de quatre eixos dacció: la transició verda i sostenible; l’eficiència energètica; la transició digital i la competitivitat”, ha indicat.

Projecte més enllà del Xorret de Catí

“Les actuacions se centren a Xorret de Catí, però afecten la resta d’àrees, perquè el que volem treballar és un projecte integral per posar més encara en valor aquestes zones que gestiona la Diputació i que suposen un reclam, tal com s’ha vist durant els anys de pandèmia, claríssimament potenciat, amb un creixement de la demanda cap al trisme natural i d’interior”, ha puntualitzat Mancebo.

A més, ha convingut que algunes execucions es focalitzaran a facilitar la interconnexió, l’accés a la informació, la potenciació de recursos i experiències i implementar els serveis d’interior.

El pla director contempla actuacions de protecció contra l’erosió i la col·locació d’illes de descans amb coberta vegetal, la recuperació paisatgística, la creació d’itineraris accessibles, els corredors cicle turístics i de circuits BMX/BTT, la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics, la millora de l’eficiència energètica, o diverses solucions mediambientals en allotjaments i centres.

APP de turisme d’interior

També ha detallat la proposta d’una APP Costa Blanca Interior per a millorar l’experiència turística, així com optimitzar la connectivitat wifi i telefònica en punts d’interès i senyalització turística digital a les sis àrees. Finalment, segons ha concretat el director del Patronat Costa Blanca, s’activarà un Pla de Comunicació i es constituirà un equip de gestió turística per potenciar les estratègies de sostenibilitat, sensibilització, accessibilitat, lleure actiu, vessa local i dinamització.