La segona campanya d’excavacions del MARQ a la Cova de l’Or de Beniarrés han tret a la llum importants ceràmiques del Neolític amb representacions de l’astre sol. Arqueòlegs i especialistes han treballat durant el mes de juliol juntament amb estudiants en règim de voluntariat procedents de diferents universitats.
Julia Parra, Diputada de Cultura, ha celebrat els progressos que s’estan produint a totes les exploracions del Pla d’Excavacions del Museu Arqueològic, dotat amb un pressupost de 130.000 euros i amb la participació de més de setanta arqueòlegs del MARQ i voluntaris.
La valoració d’aquest enclavament patrimonial, duta a terme per la Diputació d’Alacant a través de l’Àrea d’Arquitectura i del MARQ, amb investigacions el registre de les quals ha aportat fragments ceràmics de gots grans i altres amb decoracions en diferents moments del segle XX, va culminar amb la seua obertura al públic en juny de 2021.
Novetats a la campanya de recerca
La campanya de recerca d’aquest any ha estat molt satisfactòria en documentar nivells més recents de l’ús de la cova corresponents a l’època moderna (segles XVII-XVIII). A més de material ceràmic com olles, cassoles i galets, s’han trobat restes de fauna i de combustió que s’han interpretat com a zones de corral per al tancament del bestiar domèstic dins de la cova. També s’han documentat nivells puntuals de l’època romana i ibèrica.
En un altre dels perfils l’excavació ha permés aprofundir en la investigació dels moments finals del Neolític, en què el registre de restes humanes i elements com vasos ceràmics, adorns com penjolls elaborats en petxina i en pedra, objectes realitzats amb ossos d’animal , com punxons i altres realitzats en pedra de sílex, com laminites, confirmen l’ús funerari de la cavitat.