El Racó de Sant Bonaventura–Canalons d’Alcoi va ser declarat Paratge Natural Municipal (PNM) per acord del Consell de la Generalitat Valenciana del 8 de febrer de 2002. Aquest paratge disposa d’una superfície aproximada de 18,34 ha. Forma un corredor ecològic entre els parcs naturals del Carrascal de la Font Roja i la Serra de Mariola, coincideix amb el tram alt del riu Polop i destaca principalment per presentar curs d’aigua amb la flora i vegetació característiques.
Pel que fa al topònim, i segons la documentació del segle XVIII, l’origen de la denominació prové del nom del propietari de la finca, Buenaventura Gisbert. Quant a la seua denominació actual, amb el nom ‘santificat’, és producte de la transformació en hagiònim del nom del propietari per influència de l’administrador eclesiàstic de la finca durant part del segle XX.
Per la seua proximitat al nucli urbà, és aquest un espai emblemàtic per a la població alcoiana a causa de la gran tradició que hi ha entre els alcoians de freqüentar aquest paratge com a àrea lúdica i d’esbarjo, i especialment per als naturistes alcoians allà en les dècades de 1920 i 1930, els anys de la Sociedad Naturista Cultural.
La setmana passada es va anunciar la darrera subvenció que ha aconseguit l’Ajuntament per fer millores a un paratge en el qual l’Ajuntament d’Alcoi ha treballat cada any amb diferents actuacions. Amb aquestes, el paratge suma ja una dècada rebent actuacions de conservació i millora que permeten que continue sent un espais natural quasi urbà molt estimat pels alcoians.
Principals actuacions
Durant l’any 2014, es va realitzar la rehabilitació parcial del circuit hidràulic que utilitzaven els antics molins fariners i en la construcció de dos estanys per a la conservació de rèptils i amfibis en un bancal abandonat entre els dos molins. Durant l’any 2015 es van portar a terme tres actuacions de conservació i manteniment de la biodiversitat local, custòdia fluvial i la reconstrucció de marges de pedra per crear hàbitat adequat a les espècies que es volen protegir i recuperar.
Es va habilitar durant l’any 2016 una zona amb elements de gimnàstica, tres aparcaments per a bicicletes, es van construir dues passarel·les per a travessar el riu, reposició de taules de pícnic, dues per a discapacitats, baranes de seguretat i un suport per a cartell informatiu. En 2017 es van fer diverses tasques d’adequació. L’any 2018 es va sectoritzar part de la zona d’ús públic, per canalitzar el trànsit de visitants per zones concretes, a més de la restauració de la coberta vegetal i la instal·lació de noves taules de fusta.
En 2019 es va procedir a les repoblacions de varietat d’Ulmus minor resistents a la grafiosi per tal de consolidar una omeda en el paratge. En l’any 2020 es va adequar de la zona d’ús públic, sectoritzant-la amb esmenes sobre el sòl i restauració de la coberta vegetal. En 2021 es va procedir a la construcció d’un pas inundable sobre el riu Polop per garantir el pas i la seguretat en el pas de vehicles.
L’any 2022, seguint els objectius del Pla Especial del Paratge es va executar la construcció d’una tolla d’aigua per al foment i conservació de diferents espècies lligades a l’aigua, sensibles o amenaçades existents al PNM. Finalment, en 2023 es va dur a terme la construcció de sèquia per facilitar l’eixida de l’aigua de la font del Molí de Baix i es van crear les rutes des d’Alcoi fins al Racó de Sant Bonaventura incidint en aspectes ambientals.
“Ja vam dir que per al nostre Govern el manteniment és fonamental i així hem treballat des de fa anys a la nostra ciutat i paratges. Ací tenim un exemple de deu anys de millores al Racó, per fer d’aquest un espai millor per a tota la gent d’Alcoi i les persones que ens visiten”, ha explicat la Regidora de Medi Ambient, Teresa Sanjuán.