Entre l’11 i el 21 de desembre en l’IVAM CADA Alcoi tindran lloc les accions per a la producció en comunitat del projecte artístic de Ferran Gisbert titulat “Som un paisatge”. Aquest va ser un dels projectes que va obtenir un Premi Ciutat d’Alcoi de Creació i Investigació en Art Contemporani Llançadora 2021.
‘Som un paisatge’, il·luminarà els tres-cents metres de les aigües del riu Riquer que corren pel llit situat sota el Pont Maria Cristina. Per a això s’utilitzaran mil llums flotants led color blau alimentades amb energia solar que es depositaren a l’interior del llit del riu. Cadascun d’aquests dispositius estarà embolicat amb una xarxa confeccionada mitjançant tècniques tèxtils artesanals pels diferents públics del museu. Aquest tèxtil artesanal permetrà que suren al mateix temps que les mantindrà fixades en el mateix punt durant el temps programat per a la instal·lació. Així mateix en la part baixa del recorregut intervingut serà instal·lada una xarxa que impedisca la pèrdua d’algun element i per tant la causa de danys en el medi ambient.
El projecte pren com a punt de partida el record de veure baixar el riu Riquer tenyit de colors per les deixalles de la indústria tèxtil. Prenent aquest esdeveniment com a punt de partida, la proposta artística ofereix diverses activitats i esdeveniments mitjançant els quals les persones que desitgen participar podran intercanviar els seus records perquè formen part de l’obra d’art. Finalment, es proposa a les persones interessades materialitzar, de manera simbòlica, la memòria col·lectiva amb la construcció, en el museu, d’un total de mil llums. Posteriorment, cada persona podrà instal·lar temporalment la seua pròpia llum en el llit del riu Riquer.
Així, aquesta obra d’art pretén fer visible i accessible a les diverses generacions la rellevància que el riu ha tingut en la definició de la cultura dels pobles de territoris com el nostre dins de la Comunitat Valenciana.
Tots els esdeveniments i activitats són gratuïts, es pot fer la inscripció en aquest enllaç: Activitats al voltant del projecte “Som un paisatge”, de Ferran Gisbert – Ivam Cada Alcoi
Ferran Gisbert Carbonell va nàixer a Alcoi l’any 1982. En l’actualitat resideix a Lima i exerceix funcions de tallerista en el ‘Colegio Áleph’. Imparteix classes en la Universitat d’Enginyeria i Tecnologia (UTEC). És Llicenciat en Belles arts, Màster Universitari en recursos culturals, anàlisis de polítiques i producció de projectes.
Recordem que en total es van presentar 59 persones als ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora. D’aquestes 21 són de la ciutat d’Alcoi, 12 de la resta de la província d’Alacant i també 12 de València. A més hi ha 4 de Barcelona, 2 de Castelló i Cartagena i un de Còrdova, Gijón, Osca, Illes Balears, Salamanca i Sevilla. Hi ha 18 més que en la primera edició que en van ser 41. Els projectes de Luisa Pastor, Ferran Gisbert i Paloma Orts van ser els més valorats pel jurat dels ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora’ i van aconseguir 10.000 euros cadascú per dur a terme el seu projecte.
Cal destacar en aquesta edició la rellevància del jurat, format per cinc dones especialistes en l’àmbit dels premis i membres d’entitats o col·lectius referents en aquests aspectes en la nostra Comunitat, en concret, la directora de l’IVAM; Núria Enguita, la directora del MACA; Rosa María Castells, la component del Consell Valencià de Cultura; Irene Ballester, la presidenta de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art i membre de la Mesa dels Arts Visuals de la Comunitat Valenciana, TAV; Pilar Tébar i la secretària de la Comissió d’Arts Plàstiques del Consell de Cultura d’Alcoi; Lucia Romero.
Aquesta convocatòria dels ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora’ té per objecte regular la concessió en règim de concurrència competitiva el programa de 3 premis de creació, investigació i producció en arts contemporànies amb l’objectiu de secundar, promocionar i difondre la creació i la investigació artística i cultural. U
El regidor de Cultura, Raül Llopis, destacat que «aquesta és una proposta en la qual evocarem de nou els tints del riu d’una forma totalment sostenible. És una gran proposta artística de la qual podrà gaudir tota la ciutadania fent un passeig».
«És important recordar que parlem d’unes ajudes inexistents fins fa dos anys en una ciutat de grandària mitjana com Alcoi, tant per la seua elevada quantia econòmica com per les possibilitats que ofereixen als creadors en l’ús d’instal·lacions i que una vegada més posen en un lloc destacat del mapa de la cultura a la nostra ciutat», ha conclòs Llopis.