La manca de mà d’obra especialitzada en producció industrial és un dels principals problemes de les empreses de l’interior alacantí. Un motiu pel que aquest passat divendres s’ha celebrat a AIJU una jornada per a que els orientadors educatius siguen conscients de que cal traslladar als alumnes la necessitat de que es formen en aquesta vessant, amb treball garantit.
El teixit empresarial de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla és eminentment industrial, i durant els darrers anys de crisi econòmica ha dut a terme un intens procés de reconversió. En l’horitzó dels canvis està l’especialització com a forma d’evitar les pitjors conseqüències de la caiguda del consum, un fet que requereix d’una major qualificació per part dels treballadors. Tot i que a les comarques existeixen centre formatius especialitzats en disciplines necessàries per a les empreses de la zona, el problema és que no hi han suficients alumnes per a abastir la demanda.
És per això pel que l’Institut Tecnològics del Producte d’Oci i el Plàstic, AIJU, ha dut a terme aquest divendres una jornada centrada en traslladar als orientadors acadèmics la problemàtica que té el teixit productiu de l’interior alacantí. La rama de plàstics i injectats, que dona treball a milers de persones especialment a la Foia de Castalla, únicament compta amb 15 alumnes per a continuar la seua formació, a pesar de que es tracta d’una ocupació que ronda el 100% d’inserció dels estudiants en el mercat laboral. Els empresaris necessiten d’aquest tipus de mà d’obra urgentment.
La manca de mà d’obra especialitzada en disciplines de producció industrial, moltes de les quals es cursen mitjançant els diferents graus d’FP, fa que moltes empreses inclús hagen de barallar-se per contractar personal especialitzat. Per això, el crit de l’empresariat de la Foia és als més joves, dins d’una jornada que ha desmuntat mites, com que els millors expedients no tenen cabuda en aquest tipus de formació. La manca d’alumnes en FP relacionada amb aquestes disciplines és tal que des de la Generalitat s’han arribat a pensar el tancament dels cicles a la muntanya alacantina. Només la insistència dels industrials de la zona per a formar noves generacions d’especialistes en producció industrial els manté vius a l’espera de que els orientadors aconseguisquen més alumnes interessats en aquestes vessants formatives per als centres d’aquesta sub comarca.
Els testimonis d’empresaris i professors presents a la jornada han fet palès la necessitat de cobrir aquesta demanda quant abans.