La bodega CUP de la Muntanya, ubicada a Planes (El Comtat), ha realitzat una ampliació i millora de les seues instal·lacions amb les ajudes Leader de 2019 que han sufragat un 40% de la inversió. Hilari Calabuig, soci d’aquesta xicoteta empresa creada ja fa uns anys per un grup d’amics, assenyala que el projecte que van presentar al Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA), i que va obtindre subvencions europees, contribueix a diversificar l’economia rural de la zona, motivant així a que la gent jove no abandone el poble. També afirma que un dels aspectes que caldria millorar pel que fa a la presentació de projectes i obtenció de recursos del Fons de Desenvolupament Rural és “la seua burocràcia, ja que els llauradors i la gent de poble no està acostumada a moure tant de paper”, tot i que la proximitat dels tècnics GAL facilita la faena.
La bodega CUP de la Muntanya ofereix vins naturals elaborats de forma tradicional recuperant el cultiu de la vinya al cor de la muntanya d’Alacant. El principal sector econòmic de la zona és l’agroalimentari, on destaca la Cooperativa Agrícola de Planes, que es dedica sobretot al cultiu i comercialització de la cirera, de l’ametlla i de l’oli dels seus socis. També a l’elaboració d’alguns productes ecològics i a oferir serveis -assessorament, almàssera, de càmeres frigorífiques, emmagatzenament, etc…- als llauradors.
El Fons Leader són ajudes enfocades al Desenvolupament Rural i tenen com a objectiu ajudar a petites empreses, associacions i ajuntaments a diversificar l’activitat econòmica als pobles, fomentant el cooperativisme, el capital social amb projectes innovadors i sostenibles que valoritzen l’entorn i lluiten contra l’abandonament de terres, el canvi climàtic i el despoblament rural, facilitant l’empoderament de la dona als pobles i la recuperació de patrimoni cultural i varietats autòctones.
El termini per presentar projectes a la convocatòria de subvencions i ajudes europees Leader ha finalitzat aquesta setmana. La dotació és d’un milió d’euros i té com a objectiu finançar a pimes i autònoms en la creació o millora d’empreses no agrícoles i d’empreses agroalimentàries, així com proporcionar ajudes a associacions sense ànim de lucre i ajuntaments per realitzar serveis bàsics i de renovació de poblacions. En l’apartat de creació o millora d’empreses no agrícoles les ajudes europees són de fins a 70.000 euros per projecte. Pel que fa a les agroalimentàries arriben fins al 28.000 euros, mentre que en associacions és de 40.0000 i en ajuntaments el màxim és de 50.000 euros.
Actualment, el GALRMA aglutina fins a 58 municipis de les comarques de l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, El Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa. Les seues estratègies i actuacions estan enfocades al creixement intel·ligent, sostenible i integrador, i a la lluita contra el despoblament i l’abandonament rural.
Les activitats agroalimentàries són una de les més valorades pel que fa a la recerca d’eficiència en programes de desenvolupament rural, i segons la UE, per tal de garantir la seua viabilitat han d’incorporar, entre d’altres, aspectes clau com la tecnologia, la seua relació amb el turisme, l’increment del valor afegit del producte o afavorir la producció sostenible i en mercats de proximitat.