Home Alcoià Els embassaments de la muntanya tenen un 30% més de reserves enguany...

Els embassaments de la muntanya tenen un 30% més de reserves enguany que en la darrera dècada

0
SHARE

L’elevada quantitat de precipitacions que s’han registrat en tot 2020 a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han deixat les reserves hídriques de l’interior alacantí en els majors nivells de la darrera dècada. Pantans com el de Beniarrés estan prop del 93% de la seua capacitat, un estat que es replica en els aqüífers de la zona, molts dels quals brollen directament a pesar de ser temporada estival.

L’any 2020 està caracteritzant-se per esdeveniments i realitats fora d’allò comú al llarg del temps a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Abans de l’arribada del coronavirus, la meteorologia d’aquest exercici ha sigut molt més benèvola en quant a precipitacions del que ho havia sigut des de fa dècades. I tot a pesar de les destrosses generades pel temporal ‘Glòria’. Però en quant a precipitacions, 2020 ha superat en tant sols 5 mesos la mitjana de pluges a la muntanya alacantí. Una situació que ha derivat en efectes positius per a la natura i les reserves hídriques.

Una forma de comprovar-ho és l’estat en que es troben els embassaments de l’interior alacantí. Tant el de Beniarrés com els de Guadalest i Amadorio estan molt per damunt del nivell habitual a aquestes altures d’any. El de referència a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, el de Beniarrés, es troba per damunt del 93% de la seua capacitat. Són xifres que ubiquen les seues reserves d’enguany un 30% per damunt de les que sòl registrar. I tot a pesar de que estan duent-se a terme regs riu avall gràcies a la situació d’excedent hídric del pantà.

La situació dels embassaments de l’interior alacantí és també extrapolable als aqüífers dels que es nodreixen les localitats de la zona. Alguns dels que tenen eixida natural a nivell de superfície encara estan brollant de forma natural després d’un any molt més plujós del que sol ser habitual. Tots el mesos durant el darrer any, incloent bona part de 2019, han estat caracteritzats per precipitacions més nombroses que la mitjana a la zona, incloent el passat mes de juny.

Juliol i agost són els dos mesos més secs del calendari a la muntanya alacantina. Tot i que no s’esperen pluges, la situació de les reserves hídriques de l’interior de la província d’Alacant està molt per damunt de la registrada en la darrera dècada.