Les comarques interiors de la província d’Alacant han avaluat hui davant els responsables de la Generalitat les millores en el nou sistema de prestació de serveis socials implantades pel Govern del Botànic en 2015. Els ajuntaments reconeixen la notable milloria aconseguida gràcies a que siguen ells mateixos qui presten aquest tipus de serveis. Tot i que per fer-ho han augmentat personal i dotacions pressupostàries, reconeixen que encara en necessiten més, i li ho han fet saber als representants autonòmics.
La crisi econòmica de la darrera dècada, a més de provocar el tancament d’empreses i comerços, l’acomiadament de milers de treballadors, la pèrdua de poder adquisitiu i la davallada del consum, també va minvar els serveis públics. Educació o Sanitat van ser les vessants més perjudicades pels retalls dels diferents governs, un fet que va obligar a que ens com els ajuntaments hagueren de dur a terme grans esforços per prestar-los. Una situació que va començar a canviar amb el relleu del govern del PP pel del Botànic a la Generalitat Valenciana en 2015.
La victòria electoral del govern de PSPV i Compromís, amb el suport de Podem a les Corts Valencianes, va motivar un canvi en les prestacions de serveis socials que des d’uns anys abans van haver d’assolir els ajuntaments, a pesar de que les atribucions les té el Consell. Vora 4 anys després, els ajuntaments han vist reforçada la seua tasca en clau municipalista per part de la Generalitat, que ha possibilitat tant la contractació de personal adscrit als serveis socials de cada població com l’augment de les ajudes destinades a tal efecte per als consistoris.
Representants de la Conselleria de Polítiques Inclusives han estat hui a Cocentaina per a rebre de primera mà les valoracions dels regidors i tècnics de l’Alcoià, El Comtat, la Foia de Castalla i l’Alt Vinalopó respecte a les accions desenvolupades des del 2015 en quant a serveis socials. Tot i que les prestacions han millorat ostensiblement des de llavors, els ajuntaments de la zona demanen més dotacions i més personal amb els que cobrir les necessitats dels usuaris d’aquests departaments.
Les demandes dels Consistoris de la muntanya van encaminades a abastir la prestació d’un servei reconegut en la Constitució, i que durant els pitjors anys de la crisi han hagut de prestar de forma forçada.