Home Agricultura Els agricultors de la muntanya reivindiquen rebre les mateixes ajudes a la...

Els agricultors de la muntanya reivindiquen rebre les mateixes ajudes a la cirera que la Vall del Jerte a Extremadura

0
SHARE
Reunió entre ASAJA Alacant i la Conselleria d'Agricultura per a tractar les ajudes a la cirera.

ASAJA Alacant considera que el Govern central continua “ningunejant” a la Comunitat Valenciana i que ha pres una decisió injusta que perjudica el sector agrari de la província d’Alacant. Prova d’això -consideren- és l’aprovació d’una partida d’ajudes directes de 8 milions d’euros destinada exclusivament als productors de cirera de Càceres que ha exclòs els productors alacantins de l’esmentat cultiu. 

Aquest darrers han registrat una minva de producció del 92% en el conjunt de la zona de la IGP Cireres Muntanya d’Alacant, amb pèrdues totals del sector estimades en 25 milions d’euros i un trencament de 4.800 llocs de treball directes a la campanya del present any.

En aquest sentit, l’associació agrària ha remès un escrit sol·licitant al Ministeri d’Agricultura una subsanació urgent i una ampliació de les ajudes esmentades a l’àmbit territorial alacantí i dins del Reial Decret Llei de mesures contra la sequera per a fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna aprovat pel Consell de Ministres el 4 de maig passat.

Agravi comparatiu

El secretari tècnic d’ASAJA, Ramón Espinosa, ha recordat que “les mateixes circumstàncies climàtiques extremes i de danys agrícoles han afectat la Vall del Jerte i la Muntanya d’Alacant per igual, per la qual cosa no entenem quins són els motius que empenyen el Govern a aquesta discriminació, cosa que evidencia una manca de transparència en la seva gestió”.

Diferents membres del sector de la cirera, inclòs ASAJA Alacant, van mantenir el 15 de juny passat una reunió amb la consellera d’Agricultura de la Generalitat Valenciana, Isaura Navarro, per manifestar la gravíssima situació que acumula el sector en els últims cinc anys i presentar un document elaborat i consensuat pel sector en bloc on es detallava un pla de xoc integral per rescatar el cultiu de la cirera i evitar-ne l’abandonament.

Tot i l’esforç d’ASAJA Alacant per defensar el cultiu, de la unitat del sector agrupat a la IGP, i de la bona voluntat de la Conselleria, el Govern de Pedro Sánchez “torna a donar l’esquena a Alacant amb una decisió arbitrària, injusta i purament electoralista al marge de les negociacions que s’estaven tractant amb les comunitats autònomes”, segons resa el comunicat remès per l’associació. “Sota cap concepte admetrem aquest tracte discriminatori contra els agricultors alacantins”, afirma el president de l’organització agrària alacantina, José Vicente Andreu.

Ajudes autonòmiques a la cirera

ASAJA Alicante espera la resposta de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana en dos apartats concrets del pla de xoc exposat. En primer lloc, ajudes directes a la producció a través d’un Decret Llei específic -similar al de la sequera- pels danys ocasionats no coberts per l’assegurança agrària, que compense els costos de producció, amb franquícies elevades i límit de pèrdues.

Aquestes ajudes han de consistir en un import segons el tipus de beneficiari: per a titulars d’explotacions agràries superfície de menys de 2 hectàrees, l’ajuda serà de 3.000 euros; de 2 hectàrees fins a 4 hectàrees, l’ajuda serà de 4.000 euros. Així mateix, per a aquells amb una superfície major de 4 hectàrees, l’ajuda serà de 850 euros per cada hectàrea que supere les 4.

En segon lloc, quant a un finançament: línies de préstecs bonificats dissenyats exclusivament per a productors i empreses envasadores de cireres a través de l’Institut Valencià de Finances i la Generalitat per valor de 10 milions d’euros; amb un tipus dinterès del 0%; 4 anys de carència; 10-12 anys damortització. A més, planteja que s’habiliti una línia de finançament obert de manera permanent per a la posada en marxa de noves plantacions, reestructuració i reconversió varietal.

Evitar l’abandonament

L’hipotètic abandó del cultiu suposaria un escenari devastador “que no ens podem permetre i que encara estem a temps de revertir”. No només representa un motor econòmic essencial que genera riquesa i llocs de treball en zones d’interior i desafavorides, tant en la producció com envasat al magatzem i posada en mercat.

També compleix un rol fonamental en termes de fixació de població i es constitueix com un element vertebrador que promou el desenvolupament rural sostenible, el manteniment del medi ambient i del paisatge, que alhora estimula altres sectors com el turisme rural i gastronòmic alacantí. A això es suma que el possible abandonament propiciaria la propagació d’incendis, sobretot a les comarques de la Muntanya d’Alacant.