Home Destacats El tèxtil trasllada al Govern les seues prioritats davant la propera Presidència...

El tèxtil trasllada al Govern les seues prioritats davant la propera Presidència espanyola de la Unió Europea

0
SHARE
Representants del tèxtil espanyols durant una visita a Brussel·les, en una imatge d'arxiu.

Una delegació formada per membres de la Confederació Europea de la Confecció i el Tèxtil, Euratex i del Consell Intertèxtil Espanyol (CIE) s’ha reunit amb diferents representants dels Ministeris d’Indústria i de Transició Ecològica, per exposar-los les prioritats del sector davant de la propera Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

Entre les necessitats i els interessos del sector s’han posat sobre la taula diverses propostes per facilitar la transició cap a l’economia verda i digital a través d’ajudes a la innovació i la recerca, així com l’establiment de reglaments i controls que garanteixin la igualtat de condicions a la competència mundial.

Prioritats del sector

Entre les prioritats que Euratex i CIE han demanat a la futura Presidència espanyola del Consell Europeu per poder continuar sent una indústria competitiva i sostenible destaquen: adaptar la velocitat dels avanços de les mesures legals a les capacitats del mercat i de la indústria per complir les noves normatives en matèria de circularitat; assegurar una competència global justa a la redacció de les noves regles d’ecodisseny, que han de conciliar els objectius mediambientals, de viabilitat i de competitivitat.

Igualment, harmonitzar les disposicions tèxtils a la Directiva Marc de Residus, estenent la responsabilitat al productor, habilitant així la circularitat en tot l’ecosistema tèxtil; analitzar el context tèxtil i implementar mesures per enfortir l’activitat econòmica amb criteris de sostenibilitat, com ara les capacitats de producció de les diferents fibres naturals; per poder seguir avançant, demanen inversions en innovació i investigació per donar suport a propostes com l’Horitzó Europe que està sobre la taula i necessita més suport per ajudar el sector a dominar la doble transició invertint en tecnologies innovadores.

Les prioritats segueixen amb la d’augmentar la vigilància als mercats, assegurant el compliment dels requisits en matèria de sostenibilitat, ja que el marc legal europeu està a l’avantguarda en termes de descarbonització i gestió de productes químics, residus i aigües, etc. i el mercat internacional està ple de productes amb un rendiment de sostenibilitat inferior al dels europeus.

Així mateix, demanen que es convença altres Estats membres per ajudar l’establiment de Compres Públiques Verdes, cosa que no només beneficia el medi ambient, sinó que també ofereix oportunitats econòmiques per al sector tèxtil de la UE posicionant-nos com a líders en sostenibilitat i impulsant-ne el seu èxit a llarg termini.

D’altra banda, a nivell de comerç internacional, els representants del tèxtil europeu han destacat la importància del Tractat de Lliure Comerç UE-Mercosur, que consideren clau per preservar la competitivitat del sector, així com per garantir que les cadenes de subministrament romanguin operatives a moments tan desafiadors com els actuals.

Obrir nous mercats

És per això, que demanen a la propera Presidència europea que insistisquen a altres Estats membres dels seus efectes positius. De la mateixa manera, destaquen la necessitat d’impulsar projectes comercials en què s’està treballant per potenciar l’obertura a nous mercats com els del Brasil, l’Argentina i l’Uruguai o Austràlia i l’Índia.

Amb tot, demanen als representants polítics que es centren en una estratègia industrial integrada per donar suport a la competitivitat de la UE, amb solucions concretes i una dimensió clara de les PIME, que abaste energia, ajudes estatals i política comercial.

Entre altres temes que s’han posat també sobre la taula, està la necessitat prioritària de noves formes de recopilació segura de dades davant de la digitalització del sector o la necessitat de convertir el tèxtil en una indústria moderna i atractiva per als joves. En aquesta última línia, demanen suport financer a llarg termini per assolir els objectius del TCLF Aliança d’habilitats, per a l’adaptació i la millora de les habilitats dels treballadors.

Per al president del CIE, Pepe Serna “en definitiva, el que demanem al Govern és que aprofite la seva nova presidència europea per fer una veritable aposta per defensar el sector tèxtil europeu i ajudar-lo a obtenir el reconeixement del mercat internacional”.

El pes del sector tèxtil a Europa

Tant Euratex com CIE, destaquen que la indústria tèxtil és una part vital de la societat europea, amb prop de 160.000 empreses que donen feina a 1,3 milions de persones, amb una facturació de 169.000 milions d’euros durant el 2022. Els tèxtils tenen un profund impacte en l’economia local a totes les regions de la UE en generar llocs de treball i crear oportunitats de negoci. A més, els tèxtils i la moda europeus formen part de la cultura europea amb profundes arrels i amb capacitat de marca les tendències creatives a tot el món.