Home Alcoià El repoblament dels pobles frena en 2021 després de l’arribada de veïns...

El repoblament dels pobles frena en 2021 després de l’arribada de veïns a l’inici de la pandèmia

0
SHARE
Una família passeja pels carrers cèntrics de Planes, al Comtat.

Fa prop de dos anys i mig que es va declarar la pandèmia de la Covid19. Un lapse de temps durant el qual les vides cada habitant de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han patit importants canvis. Canvis que també han tingut lloc a algunes de les poblacions que composen les comarques de la muntanya alacantina. Amb el confinament i les restriccions a la mobilitat i concentració de persones, moltes famílies van optar per abandonar les ciutats i traslladar-se a viure a nuclis més menuts, com els que existeixen a l’interior alacantí.

Aquesta mena de èxode per a evitar el contagi per coronavirus va posar solució relativa a un dels principals problemes als que s’enfronten les localitats menys habitades, com és el despoblament. Durant els mesos següents a la declaració de la crisi sanitària mundial, bona part de les localitats de la zona han experiment un repunt en el nombre de persones que viuen en ells. Una situació que els ha revitalitzat i que dona força als seus ajuntaments per a defensar els serveis públics que encara resten en elles. Molts d’aquests serveis pengen d’un fil davant el continu despoblament que porten dècades patint, i que s’ha vist parcialment aturat des del 2020.

Canvi de tendència?

Però l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha corroborat que en 2021 el repoblament dels pobles menys habitats ha patit una frenada. La millora de la situació sanitària ha fet que moltes de les famílies que tenien pensat eixir de les ciutats s’ho hagen repensat. Tant és així que més de la meitat de poblacions alacantines de menys de 2.000 habitants –moltes ubicades a l’interior provincial- han vist minvada la seua recuperació poblacional. En 2020, aquestes van ser algunes de les grans beneficiades dels moviments poblacionals imposats per la pandèmia.

Tot i que la tendència no és definitiva, l’INE sí ha detectat una modificació en la mobilitat poblacional que fa pensar en la temporalitat d’aquests moviments. No obstant, hi ha localitats en les que la xifra és més estable que abans de 2019, pel que encara és prompte per a concloure si el repoblament rural ha acabat jo o no després de la fase més dura de la Covid19.