La Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha aprovat la revisió del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del parc natural de la Serra de Mariola, actualitzant així el document de prevenció de les 17.000 hectàrees d’aquest espai natural.
La planificació inclou una bateria d’actuacions amb una inversió de 8.564.152 euros per a la prevenció del Parc Natural, d’acord amb les seues característiques d’orografia del terreny, causes del foc, vegetació o relleu, entre altres.
El Parc Natural de la Serra de Mariola situat a les nostres comarques entre la Foia d’Alcoi, El Comtat i la Vall d’Albaida comprén part dels termes municipals d’Agres, Alcoi, Alfafara, Banyeres de Mariola, Bocairent, Cocentaina i Muro d’Alcoi.
La biodiversitat de fauna i flora, amb més de 1.400 plantes, són emblema d’aquest espai natural travessat per una intricada xarxa de senderes i presidida pel cim del Montcabrer (1.390 metres).
Les actuacions destinades a la prevenció de causes ascendeixen a 2,86 milions euros i persegueixen reduir el risc d’incendis, a través de labors de formació i conscienciació, modificació de l’ús del foc en pràctiques agrícoles o recreatives, tasques de vigilància i detecció i ajudes al voluntariat, entre altres actuacions.
La inversió prevista en el pla d’infraestructures inclou l’adequació de pistes forestals i punts d’aigua, les actuacions sobre àrees tallafocs, la recuperació i manteniment de parcel·les agrícoles i àrees d’ús públic, així com l’elaboració de punts estratègics de gestió amb una inversió de 5,7 milions d’euros.
L’actualització parteix d’una anàlisi i diagnòstic del període 2008-2017 per a articular una planificació integral a través de 12 punts d’actuació: 6 destinats a la prevenció de les causes i 6 en el marc del pla d’infraestructures.
L’Estratègia Mosaic de prevenció d’incendis està duent a terme un ampli treball d’actualització i desenvolupament dels plans dels parcs naturals. Concretament, en el que va d’any s’han aprovat 5 nous plans, que s’afigen als 7 de 2021 i als altres 7 aprovats en 2020.