El pati del MAF va ser testimoni dijous passat 22 d’octubre de l’acte d’inauguració oficial de la mostra “El temple, la seua història i cent anys viscuts” que s’exhibirà fins al 21 de gener de 2022 a la sala Fernando Cabrera i en les parets de la qual es recull gran part de la vida de l’Església de Sant Jordi. L’Associació de Sant Jordi pretén amb aquesta exposició donar una informació més il·lustrada i visual dels cent anys viscuts.
L’acte va començar amb l’explicació per part de l’Assessora Artística de l’Associació de Sant Jordi i Comissària de la mostra, Mónica Jover, dels seus principals característiques. La Comissària ressaltava així mateix com a peça important de l’exposició, la cessió de la maqueta original de l’escultura de l’Eqüestre de Sant Jordi realitzada en escaiola per l’escultor Enrique Galarza en 1939, i també el préstec de l’expedient documental de l’Arxiu Diocesà de València sobre l’Eqüestre de Sant Jordi que conté un esbós original al llapis i el contracte de la realització de l’encàrrec per part de l’Associació de Sant Jordi distribuïts en la vitrina de l’entrada.
Les teles impreses es presenten emmarcades en vellut vermell com si d’un escenari es tractara, ens parlen dels fets que van ocórrer des de principis de segle en relació amb la construcció de l’Església. Una línia de temps explica els diferents elements que la conformen, així com l’evolució de detalls constructius i aportacions a l’Església que han succeït al llarg dels cent anys.
L’Associació de Sant Jordi va voler també reconéixer en aquest acte la implicació especial de persones clau en el procés de reedificació iniciat l’any 1913, concretament de l’arquitecte Timoteo Briet Montaud, guanyador del concurs públic convocat per a tal fi; del famós artista alcoià Fernando Cabrera Cantó, president de la Comissió Artística que va dirigir l’obra; de José Pastor Rodríguez, Vizconde de La Morera, que va contribuir especialment al bon desenvolupament del projecte i de tot el poble d’Alcoi que amb esforç i dedicació van costejar amb les seues aportacions econòmiques l’obra de reedificació.
El president de l’Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina, va fer lliurament als descendents de les esmentades persones d’una placa commemorativa. L’alcalde de la ciutat, Antonio Francés, que va recollir el reconeixement al poble d’Alcoi, va tancar l’acte amb unes paraules d’agraïment a la labor desenvolupada per la institució.