El Festival Nits Màgiques de Sant Joan ha finalitzat l’edició del 2024 després de concloure les catorze cites que formaven part del cartell. I ho fa superant les dades d’edicions anteriors amb més de 22.000 assistents globals al llarg de tot el cicle. L’impacte econòmic directe i indirecte ha estat de 2,9 milions d’euros, s’han generat més de 350 llocs de treballs vinculats a l’activitat directa del festival i hi han participat prop de 300 artistes entre músics, artesans, dj’s, cantants i resta de agents implicats.
Des de l’organització han destacat el rècord d’assistència amb una excel·lent acollida per part del públic. Un total de sis dels dies penjant el cartell de tot venut i la resta de jornades han gaudit d’un ambient molt concorregut. Gran part de l’èxit es deu al cartell, format per bandes internacionals de la talla The Waterboys, Miranda!, God Save The Queen o Crystal Fighters que han fet una parada a Alacant amb les seves respectives gires mundials.
Amb elles, una gran representació de bandes i artistes nacionals de primer nivell, com Rozalén, La Oreja de Van Gogh, Silvia Pérez Cruz o Ángel Martín, entre d’altres, sumats a concerts únics com va ser l’actuació conjunta sobre l’escenari de Mocedades i Els Panxos.
El festival ha estat fidel a la seva essència, i el públic ha respost de manera immillorable omplint les dues jornades de les 80’s Summer Party, que han oferit els directes de bandes representatives del pop rock nacional com La Frontera, La Guàrdia, Los Rebeldes, Seguretat Social, Celtas Cortos i Javier Ojeda de Danza Invisible. I tot sense oblidar la segona edició de la Fira Party, que va servir de merescut homenatge als trenta anys de la cançó La Macarena amb el duo andalús Los del Río.
Nous talents
Aquesta edició també ha ofert l’oportunitat de descobrir i consolidar artistes emergents com ara Paula Mattheus, Karavana, Olivia o artistes locals com Óscar Ballester, nascut a Tibi i resident a Onil. Aquest darrer va resultar guanyador de la segona edició del Talent Fest, que es consolida com un esdeveniment dirigit a fomentar el talent local i que a la categoria de pintura es va alçar amb el primer premi l’artista Pablo Rossi.
En segon lloc, és ressenyable l’oferta d’oci i cultura que, a cadascuna de les cites, ha impregnat el recinte natural de Jardins d’Abril. Les actuacions musicals dels artistes principals al Main Stage s’han complementat, en cada jornada, amb altres artistes locals a l’Escenari Garden i l’accés al recinte. El Market d’Artesania, amb varietat de parades, disseny i moda, gràcies principalment a marques locals, ha estat un altre dels grans atractius.
A més, el recinte ha congregat nombroses actuacions d’art en viu, màgia, performances, sessions dj’s, l’espai de maquillatge Glitter Neon Bar i múltiples exposicions, entre les quals destaquen ‘Il·luminàries, les dones que van il·luminar l’escenari musical del pop espanyol’ de Javier Adrados i les obres realitzades en directe per J.C. Nasper.
L’oferta gastronòmica ha arrodonit l’experiència dels assistents que han pogut degustar tant de la proposta exclusiva del Restaurant Terre com de la zona de foodtrucks, ambdues opcions fent servir productes de proximitat.
Accessibilitat i sostenibilitat
En aquesta edició s’han dut a terme mesures accessibles i sostenibles, per minimitzar la contaminació acústica s’han instal·lat panells acústics al voltant de l’escenari principal i limitadors de so a l’escenari dels dj’s, per separar zones s’ha fet servir canyís reutilitzable, s’ha disposat de zona PMR i seients reservats per a persones amb mobilitat reduïda, s’han reutilitzat lones generals d’anys anteriors així com gots reutilitzables per minimitzar l’ús de plàstic.
Finalment, el recinte de Jardins d’Abril s’ha vestit amb les millors gales en cadascuna de les cites. Els assistents han pogit recórrer i gaudir d’activitats envoltats de palmeres, un entorn natural i una espectacular vila del Segle XIX.