Home Alcoi El Consorci Terra realitza un Fòrum de Municipis en Alcoi sobre gestió...

El Consorci Terra realitza un Fòrum de Municipis en Alcoi sobre gestió de residus i la implantació del “porta a porta”

0
SHARE

El Consorci Terra, que s’encarrega de la gestió de residus de 37 municipis de l’Alcoia, El Comtat i l’Alacantí,  ha organitzat en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi i la regidoria de transició ecològica, una jornada per tractar la gestió de residus en un fòrum de municipis on s’han intercanviat experiències en gestió de residus domèstics i assimilables.

Una jornada que s’ha desenvolupat a l’edifici Font Roja Natura i que ha estat inaugurada per Isabel López, presidenta del Consorci Terra i Jordi Silvestre, regidor de Transició ecològica de l’Ajuntament d’Alcoi.

“Aquest fòrum ens serveix per conèixer les dificultats a què ens enfrontem en matèria de gestió de residus i també per conèixer els casos d’èxit en aquest sentit, així podem aprendre els uns dels altres, i també per posar en valor allò que s’està fent a nivell municipal per millorar la gestió de residus. Les qüestions mediambientals han de ser les primeres de la llista, en totes les decisions que adoptem la cura del medi ambient ha de ser la prioritat i per això les administracions hem de posar les eines i els mitjans necessaris per complir l’Agenda 2030”, va apuntar la presidenta del Consorci.

L’edil de Transició Ecològica d’Alcoi, per la seua banda, va fer referència a la necessitat d’anar adoptant el sistema ‘porta a porta’, per la qual cosa “decidim organitzar aquesta trobada amb els casos pràctics de llocs on ja s’ha implantat, com són Banyeres de Mariola i la comarca de l’Anoia a Barcelona. Hem de gestionar molt bé com implantem aquest nou servei perquè els residus se separen correctament i no acaben a l’abocador”.

Després s’ha procedit a la presentación de casos pràctics amb el sistema porta a porta per a la recollida selectiva de residus domèstics i asimilables. La primera de les conferències ha estat a càrrec de Jorsep Sempere, Alcalde de Banyeres i Ester Revert, regidora de residus urbans, que han compartit la seua experiencia en aquest sistema de gestió.

En línies generals van ressaltar la gran acceptació que ha tingut el servei a la població en treure’s els contenidors, per l’eliminació de les olors que aquests comporten i per la comoditat que implica per a la població d’edat més avançada. Així mateix, van destacar que perquè el ‘porta a porta’ funcione cal una intensa campanya d’educació ambiental per explicar als veïns i veïnes com han de separar els residus i com dipositar-los.

L’encarregat d’explicar el cas pràctic de l’Anoia va ser Biel Castells, cap del servei de Medi Ambient del Consell Comarcal, que va acudir amb el vicepresident segon, Santi Broch. En aquest exemple es va mostrar millor la complexitat de la implantació en comprendre aquesta comarca barcelonina 22 municipis, amb tres sistemes que s’han implantat de forma simultània en funció de les característiques de cada municipi, ‘el porta a porta’, les anomenades àrees tancades i el model combinat de totes dues. També en aquest cas les campanyes informatives i leducació ambiental han estat fonamentals per a la posada en marxa i el bon funcionament del servei.