El Consorci Terra seguirà amb el programa educatiu de compostatge a instituts durant el curs escolar 2022/23 amb l’objectiu de consolidar el projecte i l’aprenentatge de l’alumnat sobre els processos tècnics del compostatge i els principis generals de l’economia circular.
El balanç d’aquest programa, finançat en part pel Ministeri per a la Transició Ecològica, ha estat molt positiu, en haver arribat a 18 instituts d’Alcoi, Muro, Cocentaina, Benilloba, Ibi, Sant Joan, Sant Vicent, Xixona i Mutxamel, amb un total de 494 alumnes, 133 professors i més de 100 visites.
Isabel López, Presidenta del Consorci, ha destacat que “Educar els més joves en el reciclatge, la separació dels residus i la necessitat d’un model d’economia circular és vital per complir els objectius del Consorci i l’Agenda 2030”.
Finalitat del programa
El programa de compostatge ha complert el seu objectiu de fomentar la recollida selectiva de residus orgànics dotant-los d’una nova vida, en transformar-se en compost, alhora que s’ha evitat que acaben a l’abocador.
A més de promoure una consciència ambiental entre l’alumnat, s’ha aconseguit arribar també a les famílies, ja que la majoria de la matèria orgànica provenia de les cases dels alumnes per la qual cosa s’aferma així la separació en origen a les mateixes llars, aconseguint recuperar 3.391 kg de residus orgànics i 80 kg de compost de qualitat pels horts dels centres.
Nous reptes del consorci
Consorci Terra continuarà amb les visites formatives als instituts participants durant el primer trimestre del curs vinent escolar. A més, està previst reforçar les accions als instituts participants amb altres dirigides a la ciutadania per a la millora de la gestió dels bioresidus domiciliaris.
Tots els centres que han participat en el projecte van rebre un diploma acreditatiu per la seua col·laboració i compromís, així com una bossa de llavors perquè les poguessen plantar als horts.
El projecte de compostatge dirigit a l’alumnat de Secundària va arrencar el setembre de 2021 amb l’etapa de formació, assessorament tècnic i lliurament de materials, que incloïa el mateix compostador, galledes airejades i termòmetres, entre d’altres. A la qual va seguir la revisió per comprovar que els processos es desenvolupaven correctament.
Des del Consorci Terra s’està impulsant el compostatge comunitari amb aquest programa a instituts i també amb la posada en marxa de fins a 14 centres de compostatge en municipis del Consorci amb el suport de la Diputació Provincial, fet que suposa que més del 35% de les poblacions de l’àrea d’actuació de l’entitat disposaran d’equipaments per a la gestió dels residus orgànics.