El Consorci de residus CREA ha rebut la resolució de les ajudes europees per a la implantació de noves recollides separades de residus i millora de les existents, finançades pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Next Generation), per la qual se li atorga un total de 73.702 euros.
CREA va fer una proposta d’ampliació i millora de la xarxa actual de compostatge domiciliari i comunitari. Amb això es pretén fomentar el compostatge de residus orgànics de proximitat, evitant desplaçaments de residus fins a la planta de tractament de residus, reduint amb això emissions de CO2 i consum de combustible.
El projecte del consorci es desenvoluparà als 14 municipis de l’Alt i Medi Vinalopó i de l’Alcoià que formen part de la seva àrea de gestió. Amb l’ampliació es passarà de les 27 illes de compostatge comunitari actuals a un total de 38 illes repartides pels municipis consorciats. Amb això, el Consorci disposarà d’una de les xarxes més extensa d’instal·lacions de compostatge comunitari de la Comunitat Valenciana.
A més, està prevista la implantació de 275 composteres domèstiques a llars de la zona que, juntament amb les 625 que ja estan instal·lades actualment, sumarien un total de 900 famílies realitzant compostatge domèstic als seus habitatges amb el suport del consorci.
El projecte inclourà, així mateix, actuacions de formació, capacitació i informació a la ciutadania, repartiment de cubs domèstics airejats de 10 litres per a bioresidus, analítiques del compost obtingut i cartelleria informativa a les àrees de compostatge comunitari, entre d’altres.
Major eficàcia, eficiència i rendiment
A aquests ajuts concedits al consorci cal sumar-hi els que han obtingut, per mitjà d’aquesta mateixa convocatòria, sis dels municipis de l’àrea de gestió, entre els quals Onil, al qual han destinat 85.997,91 euros. En aquest cas, els ajuts aniran destinats a la implantació, ampliació o millora de la recollida selectiva de residus orgànics en aquestes localitats.
En paraules del president del Consorci, Fulgencio Cerdán, “la concessió d’aquestes ajudes és una molt bona notícia per al consorci i per a tota la seua àrea de gestió, ja que permetrà emprendre nous projectes i complementar-ne d’altres, que sense aquesta subvenció serien difícilment inassolibles. La prioritat del consorci és fer totes les inversions necessàries per assolir l’eficàcia més grossa, eficiència i rendiment en la nostra gestió, però amb el menor cost possible per als nostres ajuntaments i ciutadania”.
“D’aquesta manera -ha continuat el president-, ens convertim en una de les àrees de gestió més beneficiades per aquests ajuts europeus que ens permeten liderar un ambiciós projecte d’economia circular, entre consorci i ajuntaments, que cerca ser un referent a nivell autonòmic”.