El Director General de l’Administració Local de la Generalitat Valenciana, Toni Such, ha valorat l’aprovació a les Corts, aquest dijous, de la Llei del Fons de Cooperació Municipal i ha destacat que el Consell ha complert així amb el compromís assumit de garantir mitjançant una llei el fons de cooperació. D’aquesta manera, “es dóna seguretat jurídica a aquest sistema de finançament per als municipis que presten serveis públics essencials des de la proximitat, per tal de garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de la ciutadania en el marc de les competències” afirma el Consell en un comunicat.
Així mateix, el director general ha avançat que la Generalitat mantindrà la seua aportació al projecte per al proper any amb un import de 40 milions d’euros, que se sumarà a les aportacions de les diputacions adherides al fons, és a dir, les de Castelló i València. En aquest sentit, Such ha agraït el treball de les corporacions locals de València i Castelló, que s’han sumat a la iniciativa “des del primer moment”. D’altra banda, ha instat novament la Diputació d’Alacant, una vegada aprovada la norma a les Corts, a sumar-se al fons “per evitar la discriminació que pateixen els municipis d’aquesta província”.
El director general ha explicat que el Fons de Cooperació Municipal, engegat pel Consell al 2016, ha suposat una injecció de 330 milions d’euros en aquests cinc anys per als municipis de la Comunitat Valenciana, consolidant-se com el millor instrument de suport financer als ajuntaments de la Comunitat Valenciana.
70 milions perduts per a les localitats alacantines
Tot i això, ha assenyalat que les localitats alacantines han rebut únicament l’aportació de la Generalitat Valenciana davant la negativa de la Diputació d’Alacant de col·laborar en el fons. En concret, aquest rebuig ha provocat que les 141 localitats alacantines hagen deixat de rebre 70 milions d’euros, durant els darrers cinc anys, a causa de la decisió de la corporació provincial.
Segons ha manifestat Such, “aquesta posició perjudica els municipis i els seus habitants, però també els seus alcaldes, de tots els grups polítics, que hauran d’explicar per què la negativa a formar part del fons”. Cal recordar que el fons té com a objectiu promoure l’equilibri econòmic dels ens locals de la Comunitat Valenciana i la realització interna del principi de solidaritat, a fi de contribuir que els diferents nuclis i entitats de població comptin amb la dotació adequada per a la prestació dels serveis de competència local.