El Ple de el Consell ha aprovat aquest divendres 12 de febrer el decret que regula les bases reguladores per a la concessió de fins a 7 milions d’ajudes directes per part de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball al sector de l’artesania vinculat a les festes tradicionals. Aquests ajuts formen part de el Pla Resistir per donar suport als sectors més afectats per la pandèmia.
L’objectiu és preservar l’existència i viabilitat de les empreses artesanals que elaboren productes relacionats amb les festes populars, moltes de les quals s’han hagut de suspendre a causa de les successives mesures decretades per frenar la pandèmia. Aquest tipus empreses artesanes -de molt reduïda dimensió en la seva immensa majoria- compten amb una important presència a tot el nostre territori i de la seva importància econòmica s’uneix el seu valor com a patrimoni cultural i identitari de el poble valencià.
Oficis vinculats a festes populars podran ser beneficiàries de les ajudes els artesans i pimes artesanes que estiguin en possessió de el document de qualificació artesana (DQA), expedit per la Generalitat, o document equivalent emès per una administració pública que acredite la seva condició artesana en algun dels oficis artesans als quals va dirigida aquesta norma. Hauran de demostrar també que exerceixen la seva activitat a la Comunitat Valenciana, al menys des de l’1 de març de 2020, i que han patit una reducció de al menys el 30% dels ingressos en l’exercici 2020 respecte a l’exercici 2019.
Les persones i empreses a les que se’ls concedeixin les ajudes han de mantenir l’activitat artesana durant al menys 12 mesos, a comptar des del dia de la concessió de la subvenció. Els ajuts es destinaran a artesans i pimes d’un total de 37 oficis vinculats directament amb les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana. Els oficis artesans vinculats a les festes populars són aquells dedicats a l’elaboració o fabricació de ventalls, espardenyes, bastons brodats, artista bolillero, calces, ganxet, mobles i altres objectes de vímet, canya, palma i similars. També s’inclouen artista faller i foguerer, florista artesà, cellerer, bastonero, constructor d’instruments de corda, vent i percussió, estampador de teles, daurador, llauner, joier, maquetista, orfebre, escrivà, pirotècnic, argenter, així com artesans a mida com sastre, modista, teixidor, barreter, tintorer, sabater o pelleter.
El termini per a la presentació de sol·licituds serà de l’1 a l’15 de març. La sol·licitud s’ha de presentar de manera telemàtica a la seu electrònica de la Generalitat, a través del procediment habilitat a l’efecte, (http://sede.gva.es), accedint a la GUIA PROP, secció ‘Tràmits i serveis’.
Finançament de les ajudes
Les ajudes previstes en aquesta norma es finançaran amb càrrec als fons que corresponguin a la Comunitat Valenciana provinents de la Unió Europea. Diners orientats al “suport a les mesures d’ajuda econòmica a les regions més dependents dels sectors més afectats per la crisi de la Covid19”. És part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de la Covid19.