El confinament per la Covid19 ha derivat en un increment de la violència de tipus familiar durant més de 2 mesos a la muntanya alacantina. Ho ha detectat l’associació Acovifa, que presta servei a les víctimes de tot tipus de violència a Alcoi i el seu entorn. En 2019 ha realitzat més de 600 atencions, la majoria a dones d’entre 40 i 50 anys víctimes de violència masclista. Lamenten que els discursos d’odi actual no ajuden.
Des del passat 14 de març, totes les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han hagut d’obligar als seus veïns a que restaren a les seues respectives llars per a contenir la pandèmia de coronavirus. Durant vora 3 mesos, aquesta mesura, suportada amb la declaració d’Estat d’Alarma, ha aconseguit frenar l’expansió del virus fins a possibilitar la reobertura de la immensa majoria d’activitats econòmiques. Però el confinament s’ha fet especialment complicat per a aquelles persones que tenen situacions complicades a les seues llars.
És el cas de les víctimes de la violència masclista que han hagut de restar confinades en casa juntament amb els seus agressors, ja siga física i psicològicament. A la muntanya alacantina és l’Associació Acovifa la que gestiona la majoria d’aquestes atencions, i ha detectat un augment de la violència familiar, especialment contra les dones. Passar tant temps amb els agressors fa més greu la situació per a les víctimes, moltes de les quals s’han refugiat en la pròpia Acovifa o en els serveis telefònics municipals de suport activats durant el confinament.
Acovifa porta des del 2007 prestant servei de forma altruista a la ciutat dels ponts i la seua àrea d’influència. De fet, presta servei a altres localitats de l’entorn, arribant inclús a rebre consultes des de Castelló. Al llarg de tot 2019 han sigut 613 les atencions presencials dutes a terme per l’ens, a raó de 4 per dia. La majoria de les seues usuàries -76 de 119 totals- són dones víctimes de violència de gènere, encara que també atenen a homes i a víctimes de la violència familiar o escolar. El perfil de les usuàries és dona d’entre 40 i 50 anys, formada i víctima d’un maltractador que poc o res té a veure amb problemes d’addiccions. Els discursos d’odi i contra el feminisme actuals tampoc ajuden, consideren des d’Acovifa, a millorar la situació de les seues usuàries.
L’associació està en continu contacte amb els departaments de Serveis Socials de la seua àrea d’influència per a detectar i acompanyar a les víctimes de qualsevol tipus de violència.