A finals del mes de juliol l’Associació de Sant Jordi, organisme encarregat de regular les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, va convocar una junta per aprovar la modificació dels estatuts de l’associació, els quals van ser aprovats per la Directiva que conforma l’associació. Degut a l’espai vacacional que inhabilita el mes d’agost, el temps per a presentar al·legacions enfront d’aquesta modificació s’allargava fins al 10 de setembre.
La polèmica principal, ha esclatat a la reforma de l’article 49: “S’estableix com a prohibicions de caràcter general (…) C.- Que el fester utilitze el trage oficial de la seua filà que no corresponga al seu gènere”. Amb aquesta accepció les dos agupacions pol·lítiques municipals, ‘Guanyar Alcoi’ i ‘PP Alcoi’,han fet públiques les seues postures.
Pel que fa al primer partit ratifiquen esencialment que aquesta diferenciació és un element de discriminació per gènere on algú haurà de decidir el que és correcte per a unes persones i no per a altres, enlloc de que això ho decidisca la mateixa persona. Ademés expresen que aquesta disconformitat també va en contra del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi que esclareix que aquells estatuts que no garantisquen la igualtat de condicions, aquests hauran d’adaptar-se.
En quant a l’agrupació popular, advoquen que diferenciar els trages masculins i femenins no és discriminar i que l’Ajuntament cuide perquè la normativa festera s’ajuste a la legalitat, però no perquè s’interpose en l’autogovern d’una entitat amb prop de dos segles d’història i 11.000 socis on la meitat dels quals són dones.
Es tracta d’un debat que provoca un altra topada política a la localitat alcoiana, on poc a poc s’avança en la incorporació total de la dona a la festa.