Els agents de l’ecosistema emprenedor de l´Alcoià- Comtat han identificat 28 oportunitats de negoci per a desenvolupar en aquests territoris entre les quals es troba l’agroecologia i la vertebració territorial sostenible.
Aquestes són algunes de les conclusions que es varen presentar en la reunió mantinguda entre el grup de treball l´Alcoià-Comtat amb la directora general del Ivace, Júlia Company, i el president de la Mancomunitat, Blas Calbo en el marc del Programa de ‘Identificació de Necessitats Territorials i Empresarials” finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).
La directora general del Ivace, Júlia Company, ha elogiat “el treball sense descans” de les entitats de totes dues comarques en la cerca de solucions i noves oportunitats de desenvolupament
per a aquestes comarques i els seus sectors empresarials.
Per a Company una de les vies per a eixir reforçats de l’actual crisi econòmica “és la cooperació de tots els agents econòmics i socials amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les nostres empreses i, en definitiva, el benestar de la societat en general”.
Jesús Casanova, director general de CEEI Alcoi-València, ha agraït la implicació i participació dels agents, gràcies als quals s’ha pogut realitzar una exhaustiva radiografia del territori que servirà per a buscar solucions a les necessitats detectades en diferents àmbits.
Per la seua part Blas Calbo, ha destacat la gran quantitat d’idees i propostes que s’han detectat. “És un punt de partida important per a la reflexió i per a situar-nos en la realitat que vivim. Això ens permetrà treballar en el futur que volem aconseguir. Des de la Mancomunitat tenim la intenció de continuar treballant amb els resultats del treball realitzat pels tècnics del territori”.
A partir d’aquest grup de treball s’han identificat 28 oportunitats de desenvolupament per al territori.
Dins del sector d’Economia i Mercat, destaca la importància de promoure l’agroecologia, posant en valor els productes de temporada i els mercats de la terra i xarxes de proximitat. En aquest sentit, els agents han destacat la necessitat d’identificar a l’agricultor amb la salut i la cuina tradicional de qualitat.
En l’apartat de Tecnologia i Ciència, s’aposta per realitzar programes de formació adaptada als nous entorns laborals, enfocada a cobrir llocs de treball de difícil cobertura, a les noves relacions establides en l’àmbit laboral i a les competències digitals requerides en el nou escenari post COVID-19, així com el suport a la consolidació de sectors industrials com el cosmètic i higiene i a la innovació en el sector tèxtil.
En l’àmbit de la Societat i la Cultura, s’ha proposat, d’una banda, desenvolupar una App per a la gestió integral i programació de viatges al territori, amb allotjaments, oferta de restauració, activitats d’oci, rutes i senderisme, recursos culturals i de patrimoni, visita virtual al territori, etc. Per un altre, la vertebració del territori de manera sostenible.
Grup de Treball l’Alcoià-El Comtat
En el grup de treball han participat 14 agents procedents de 12 entitats territorials i empresarials de les comarques de l’Alcoià-El Comtat.
Aquestes han sigut la Mancomunitat de Municipis l’Alcoià i El Comtat; els ajuntaments d’Alcoi, Cocentaina, Muro i Banyeres de Mariola; el Pacte per l’ocupació ACTAIO; JOVEMPA; la Cambra
de Comerç; el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica; AITEX; la Fundació Novaterra; i el GAL Rural Muntanya d’Alacant.