Les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus ja estan fent-se presents a les comarques de la muntanya alacantina. L’aturada obligada de bona part dels sectors presents en l’economia ha suposat per a moltes empreses de tot tipus, com a mínim, problemes econòmics. També per als ajuntaments, la major part dels quals bé acabava d’aprovar o bé estava a punt de fer-ho amb els pressupostos municipals per a enguany.
La immensa majoria d’ells ha hagut de deixar de banda els grans projectes en els que tenien pensat invertir per al 2020. La prioritat absoluta és, d’una banda, ajudar a les persones amb escassos recursos econòmics a capejar la crisi social detonada pel Covid19 i la destrucció de llocs de treball que porta aparellada. D’altra banda, els consistoris estan destinant fons a ajudar a pimes i autònoms a no haver de tancar portes durant la pandèmia, tal vegada per a no tornar a obrir-les. És el que es tracta d’impedir.
Així les coses, els consistoris es queden sense capacitat per a dur a terme obres que milloren la vida dels seus ciutadans -cal afegir a la coiuntura la impossiblitat d’invertir a pesar dels romanents de tresoreria degut a la Llei Montoro-. Un fet que vol evitar la Diputació d’Alacant, que ha celebrat un nou plenari telemàtic en el qual ha aprovat per unanimitat la major inversió de la seua història.
Seran fins a 71 milions d’euros els que l’ens provincial dedicarà a facilitar obres a les localitats alacantines. Durant el 2020, els ajuntaments hauran de perfilar els projectes en els quals vullguen invertir, pel que la inversió prevista és de poc menys de 3 milions d’euros. Els tres anys següents, entre 2021 i 2023, seran aquells en els que es puguen dur a terme els treballs. Es tracta de la major inversió de la història de la Diputació d’Alacant.
D’altra banda, el plenari també ha aprovat demanar al Govern central una major llibertat per a poder destinar romanents positius de tresoreria a les víctimes de la crisi del coronavirus. Es podria així millorar l’atenció a les milers de persones que es troben en situacions econòmiques precàries, així com als comerços de cada població, altres dels grans damnificats per la pandèmia.