La passada setmana, el món de la Festa dels Moros i Cristians d’Alcoi –els més coneguts a nivell mundial-, coneixia una important novetat que tindrà lloc durant la Trilogia del 2025 i els seus actes previs. Per primera vegada en la Història, una dona ha sigut nomenada per a ostentar un dels 4 principals càrrecs dels festejos. Tota una fita històrica, hagut compte de que fins fa escassament una dècada, la dona tenia un paper merament testimonial dins dels Moros i Cristians d’Alcoi. A hores d’ara són centenars les dones festeres de ple dret a les 28 filaes alcoianes, encara que sembla ser una realitat que no agrada a tothom.
Una prova d’eixes reticències a equiparar la presència femenina a la masculina en la Festa gran de la ciutat dels ponts l’ha detectat l’associació Ponts d’Igualtat. Des del mateix moment en que es va conèixer el nomenament d’Ana Gisbert com a Alféres dels Marrakesch en 2025, l’ens ha començat a documentar agressions contra ella en les xarxes socials. Un fet que han posat en coneixement de les autoritats per a localitzar als presumptes autors amb l’objectiu d’eradicar un presumpte delicte d’odi.
Convocatòria de la Taula contra els Delictes d’Odi
Ponts d’Igualtat demanarà la convocatòria de la Taula contra els Delictes d’Odi a l’Ajuntament d’Alcoi per a tractar aquest tema. Per a lluitar contra ell, també demanaran la col·laboració de l’Associació de Sant Jordi, de qui consideren que deu implicar-se en el tema. El fonament del delicte -segons l’associació LGTBI alcoiana- són declaracions que blanquegen la violència masclista i el llenguatge sexista emprat contra la futura Alferes. Llenguatge que des del col·lectiu atribueixen a la proliferació i normalització de discursos polítics que fomenten l’odi i que Ponts d’Igualtat considera gens normals en ple segle XXI.
La Llei preveu sancions per a aquelles persones que perpetren delictes d’odi, cosa que ocorre, sobre tot, a les xarxes socials.