La sangria econòmica que deixarà darrere de sí la pandèmia de coronavirus només ha fet que començar. El decret d’Estat d’Alarma vigent des del 14 de març i la impossibilitat de moltes empreses de fomentar el teletreball, o directament de produir estan tenint ja conseqüències en l’àmbit econòmic i laboral a tot el país. La situació és més preocupant si cal a terres alacantines, on la pràctica totalitat de les empreses són pimes amb poca capacitat econòmica per a suportar aquesta tessitura.
Moltes d’elles s’han acollit a la fórmula enllestida pel Govern d’acceptar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) com a mètode per a no entrar en barrena de pèrdues. En poc més d’una setmana des de l’entrada en vigor de les mesures econòmiques de l’Executiu, ja són més de 9.300 els expedients aprovat a altres tantes mercantils alacantines. La xifra de treballadors que han deixat -teòricament de forma temporal- de treballar ascendeix a prop de 47.000 a tota la província. A nivell Comunitat Valenciana són més de 24.000 expedients amb vora 146.000 treballadors afectats.
Un dels grans interrogants és si les ajudes aprovades pel Govern seran suficients per a amortiguar els efectes del paró en la producció. Pel moment, l’Executiu ha obert la possibilitat per també als autònoms d’acollir-se a prestacions per atur si acrediten una considerable pèrdua dels seus ingressos.
Per altra banda, també hi han empreses que segueixen amb la seua producció habitual. No obstant alguns treballadors denuncien incompliments de les mesures de seguretat obligatòries implantades per les autoritats sanitàries. La responsabilitat dels treballadors per a auto protegir-se i evitar contactes també és important al lloc de treball.