Home Alcoià Cocentaina es consolida com a segon major nucli de producció tèxtil de...

Cocentaina es consolida com a segon major nucli de producció tèxtil de la CV després d’Ontinyent

0
SHARE
Una empresa tèxtil de la muntanya alacantina.

La immensa majoria de les localitats de les comarques de l’Alcoià, El Comtat tenen en el sector industrial tèxtil un dels principals pols de creació de riquesa. Són milers de famílies les que viuen gràcies a la producció tèxtil que es du a terme en desenes d’empreses de la zona. Tot i que es tracta de mercantils de tamany menut, la seua importància en l’economia de la muntanya alacantina les converteix en les grans dinamitzadores de les dos comarques.

Poblacions com Alcoi, Cocentaina, Banyeres o Muro sumen més de 4.100 treballadors del tèxtil, suposant la major concentració d’operaris en aquest sector a tota la Comunitat. La muntanya alacantina es situa així per davant d’altra zona eminentment tèxtil com la Vall d’Albaida en quant a xifra de treballadors. Però, a més, la vila de Cocentaina congrega a la major xifra de treballadors del sector en tota la província d’Alacant amb vora 1.300 operaris en el sector. A nivell regional només la supera Ontinyent, on prop de 1.700 treballadors es dediquen al sector tèxtil. Banyeres, Alcoi i Muro segueixen en aquesta classificació a la capital del Comtat amb 1.159, 856 i 823 treballadors en empreses tèxtils a la Comunitat Valenciana.

Exportacions a la baixa

I tot a un sector que ha fet públiques les  seues dades macroeconòmiques pertanyents al 2023, que estableixen una reducció del nombre de mercantils que l’integren. No obstant, el volum de negoci del sector segueix augmentant per damunt del 5,1%, superant els 2.400M€. Això a pesar d’una davallada del 2,7% en les exportacions durant el passat exercici, xifra inferior al 8,3% que ha registrat el conjunt de les exportacions nacionals.

Entre els principals desafiaments del sector cara al futur estan l’increment de la sostenibilitat i la transformació del sistema productiu ja iniciada durant la pandèmia.