La difusió de la història, costums, pràctiques, patrimoni, art i un llarg etcètera suposen una garantia de que el coneixement d’un determinat lloc es projecten cap al futur. Recopilar part del saber i el coneixement al voltant d’una població concreta és una de les formes de mantenir la història, la cultura o les tradicions d’eixa localitat. Fomentar la recopilació d’aquests paràmetres és l’objectiu de la darrera iniciativa investigadora encetada a Castalla.
Es tracta dels Premis d’Investigació Erudit Cerdà que encetarà en 2020 la capital de la Foia. Avarcaran dos categories: sènior i escolar, categoria que al mateix temps es dividirà en 3 sub categories diferents. Els treballs podran ser presentats de forma individual o grupal sempre que el grup estiga integrat per un màxim de 3 persones. S’avarquen multitud de vessants investigadores, entre les que es troben els antropològics (balls, esports, festes, gastronomia), arquitectura, economia, filologia catalana, geografia, història, medi ambient, musicologia, sociologia o turisme.
Aquesta iniciativa complementa el ja existent Premi Enric Valor de novel·la en valencià que ja s’entrega a la localitat. Tot això serà ja en 2020, quan es materialitze l’aposta de l’Ajuntament castellut per a donar importància al coneixement que es genera en Castalla i la resta de la Foia, i de fet, cara al futur es volen ampliar els camps de coneixement.
Els Premis d’Investigació Erudit Cerdà reben el seu nom de Fracisco Cerdà i Rico, nascut a Castalla al 1739 i que va arribar a ser bibliotecari nacional, oficial de la Secretaria d’Estat i del Despatx Universal d’Indies. També fou acadèmic honorari de la Reial Acadèmia de Nobles Arts de Sant Fernando i numerari de la Reial Acadèmia d’Història.