El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha fet hui balanç de la seua gestió al capdavant de la institució provincial aquesta legislatura, quatre anys en què, tal com ha destacat, s’han gestionat més de 1.757 milions d’euros, 744 inversions extraordinàries, “la xifra més gran mai mobilitzada en la història de la Diputació”.
El consens i el diàleg amb els grups de l’oposició “per tirar endavant per unanimitat, com ha quedat acreditat, tots els fons extraordinaris que hem presentat” ha estat una de les fites que Mazón ha ressaltat en la seua intervenció, que s’han produït hores abans que haja presentat la seua dimissió a la Diputació, “per respecte i neteja institucional”, per ser investit els propers dies president de la Generalitat.
Envoltat per tots els diputats que l’han acompanyat aquests quatre anys en la seua acció de govern, el president ha admès que “ha estat una legislatura tremendament complicada”, ja que ha estat marcada per la pandèmia del Covid, els incendis forestals o la DANA, encara que s’ha mostrat “molt orgullós” del treball realitzat pel seu equip de govern “que no ha tingut més ambició que la d’estar a l’alçada de les demandes de la província”
Mazón ha ressaltat, així mateix, la situació financera de la Diputació “una institució sense dèficit ni deute perquè així estava quan vam arribar i així el vam deixar ara gràcies a la bona gestió realitzada”, de la qual també ha destacat la pressió, ja que s’ha eliminat el recàrrec provincial de l’IAE. “L’únic impost que gestionem des de Diputació ho hem anul·lat perquè és possible optimitzar despeses i impulsar inversions i reduir impostos”, ha subratllat.
Mazón ha apuntat les ajudes pel Covid i la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, amb 140 milions d’euros; el Bo Consum, amb tres edicions per 38 milions d’euros; el Pla + Cerca, amb 103 milions i més d’un miler d’obres “amb una distribució equitativa, objectiva i transparent que deixa llibertat als ajuntaments”; Planifica, amb 81 milions i més de 290 actuacions als 141 municipis; o els Plans +Aigua i +Esport, amb 14,6 i 22,9 milions d’euros, respectivament.
“En aquesta legislatura s’ha fet una gran aposta pel medi ambient, afavorint als nostres municipis la mobilitat sostenible i l’estalvi i eficiència energètica”, ha apuntat també el fins ara president de la Diputació, que ha xifrat en 9,2 milions de euros la inversió en cotxes elèctrics (171 vehicles per a 122 localitats), punts de recàrrega o fanals i plaques solars.
Les iniciatives posades en marxa per ajudar els municipis afectats per l’incendi de la Vall d’Ebo i el reforç inversor en la prevenció d’incendis, acompanyat d’un augment dels mitjans i els efectius del Consorci Provincial de Bombers, han marcat també aquesta legislatura on s’han mobilitzat més de 13,7 milions d’euros per modernitzar i construir nous parcs (Ibi, Elda, Villena, Oriola o Sant Vicent del Raspeig).
Durant el balanç, també s’ha posat en valor l’esforç realitzat per ajudar, amb més de 6 milions d’euros, els 40 municipis que es van veure afectats el 2019 per la DANA.
Les àrees socials han estat també, segons ha precisat Mazón, prioritàries en aquesta legislatura en què ha destacat com a principals avenços la inversió en la lluita contra la violència de gènere o les polítiques LGTBI.
La Llar Provincial, “a la qual vam donar el nom d’Antonio Fernández Valenzuela”, el traspàs de les competències de teleassistència a la Generalitat, amb el consegüent augment de la inversió als serveis socials d’atenció primària dels municipis i una aportació de 6 milions d’euros al Pla Convivint d’Infraestructures Socials, han estat algunes de les principals polítiques de l’àmbit social en aquests quatre anys, en què també va entrar en funcionament el nou edifici de rehabilitació psicosocial del Centre Doctor Esquerdo.
La cultura, amb exposicions històriques com la que acull el MARQ amb els Guerrers de X’ian, que ja ha rebut més de 90.000 visites; la recuperació del patrimoni arquitectònic municipal, amb 11,5 milions d’euros o la captació de fons europeus són algunes de les fites que Mazón també ha repassat en la compareixença.
El president de la Diputació també ha fet balanç de les inversions en turisme, “un sector que ha comptat amb tot el nostre suport i que s’ha vist amenaçat amb intervingudes com la taxa turística”. “Hem defensat a capa i espasa el sector turístic amb inversions com els més d’1,5 milions d’euros per compensar l’insult que suposava per als nostres hotels l’aportació del Govern central al programa de l’IMSERSO”, ha indicat Mazón, que també ha citat el Pla Ten dotat amb 10 milions d’euros. Finalment, Mazón ha citat projectes estratègics en què està treballant la corporació com els centres de congressos d’Elx i Alacant, les seus d’Elx i Benidorm, el Pla de Xorret de Catí o CENID.
Les darreres paraules de Mazón, que ha agraït a tots els treballadors de la Diputació la seua tasca, les ha dedicat a la província d’Alacant, afirmant que “hui abandone la Diputació, però mai no abandonaré la província d’Alacant, que ve amb mi allà on vaja perquè em sent molt orgullós de ser un valencià nascut a Alacant”.
“Deixar la Diputació no és una notícia feliç, per raons de l’ànima i per la dedicació que he donat als 141 municipis”, ha apuntat el president, que ha conclòs que “seguiré defensant la nostra estimada província allà on vaja”.
Després de la roda de premsa de balanç, Mazón ha presidit el ple extraordinari de la institució per a l’aprovació de les actes amb què es tanca la legislatura.