La Sareb, el banc dolent, ha posat l’1 de desembre com a data per a desnonar Clas Flares. Aquest edifici, en ple Partidor d’Alcoi, és el cor cultural del barri, aportant programació cultural des d’unes instal·lacions abandonades i okupades amb fins socials. La campanya de defensa de la seua tasca inclou als veïns del barri i un llarg seguit d’ens culturals de tota la Comunitat. Fins i tot l’Ajuntament d’Alcoi negocia amb la Sareb per a trobar una solució que no elimine la quatiosa programació d’activitats que Cals Flares porta 13 anys aportant al barri.
Fa 13 anys, un grup de joves alcoians van decidir donar un ús cultural i social a un dels edificis abandonats que s’ubicava al barri del Partidor de la ciutat dels ponts. L’edifici havia valgut com a lloc de residència als frares d’una església propera, cosa que li va atorgar el nom de Cals Flares. Des de llavors, els joves i no tant joves que gestionen l’assemblea que comanda l’ens es van posar a programar activitats culturals, debats, xerrades, concerts, formació i un llarg seguit d’iniciatives. Tantes que porten més d’una dècada completant la programació cultural del barri.
Ara, la Sareb, el conegut com a banc dolent, ha posat data al desnonament d’aquest centre cultural i social autogestionat a un edifici que, de no haver sigut okupat pacíficament, afirmen, hauria caigut en terra com tants altres el Centre d’Alcoi. La Sareb és un ens majoritàriament privat i participat per bancs i immobiliàries, encara que rep diners públics. Un fet que fa sospitar als usuaris de Cals Flares que el seu ús, en cas de ser desnonats, seria especulatiu. El barri es quedaria així sense una programació cultural i alternativa a la que es sent molt lligat.
L’assentament que ha tingut el centre cultural i social autogestionat al Partidor és tant que els veïns, que porten participant de les seus activitats més d’una dècada, s’han bolcat per a defensar-lo. Centenars d’ells han passat pels tallers i activitats a un immoble que ha acollit a múltiples artistes arribats a Alcoi. Inclús l’Ajuntament està en gestions amb la Sareb per a intentar donar una eixida a Cals Flares sense que això supose acabar amb l’extensa programació cultural que aporta al barri. Hi ha activa una campanya de suport al col·lectiu que suma cada vegada més adeptes. Defensen el dret a okupar pacíficament edificis sense ús i atorgar-li’n un que tinga beneficis per a tota la societat que l’envolta.
La repercussió del cas ha arribat inclús a la premsa nacional, que s’ha fet ressò de com el banc dolent vol desnonar un col·lectiu que porta 13 anys lluitant per recuperar l’ús d’una infraestructura abandonada per a dedicar-la al bé comú de la societat.