L’Ajuntament de Benilloba ha procedit a la cessió de les instal·lacions del seu ecoparc al Consorci de Residus Terra per millorar-lo i ampliar-lo amb l’objectiu d’integrar-se a la xarxa consorciada d’ecoparcs. El consorci, un cop ja s’ha adjudicat el Projecte de Gestió al grup PreZero, assumeix la supervisió i la posada en marxa.
El Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) recull les diferents tipologies d’ecoparcs. El que es construirà a Benilloba està catalogat com a tipus B, amb una previsió de recollida de 255.000 quilos de residus cada any. Als marges de l’esplanada central es col·loquen els elements necessaris per a la gestió de les diferents fraccions de residus, entre sis contenidors de 9/18 m³.
El sistema integrat de gestió, la instal·lació d’una zona coberta per a la recollida de residus aparells elèctrics i olis usats, la construcció d’una caseta de control, la informatització, un ampli horari d’obertura -30 hores setmanals- i una nova senyalització són altres de les característiques que tindrà l’ecoparc de Benilloba.
Donarà servei a unes 15 localitats
La nova infraestructura també donarà servei als 3.000 ciutadans de les poblacions de Penàguila, Gorga, Millena, Benasau, Benifallim, Alcoleja, Balones, Almudaina, Quatretondeta, Benillup, Fageca, Benimassot, Famorca i Tollos. Sense oblidar que tots els veïns podran utilitzar, a partir de l’1 de juliol, els ecoparcs mòbils i l’ecoparc de Muro d’Alcoi mentre s’adapta el cedit a Benilloba.
Està previst que la xarxa consorciada d’ecoparcs comence a funcionar l’1 de juliol després de l’adjudicació del contracte de gestió el mes d’abril passat per un període de 20 anys, a més d’un termini de dos anys per a l’execució de les obres i l’obtenció de les autoritzacions administratives pertinents. L’estimació de recollida de residus mitjançant la xarxa d’ecoparcs és de més de 20.000 tones a l’any.
La presidenta del Consorci Terra, Isabel López, ha destacat “la feina que s´ha fet des de l’Ajuntament per a la cessió d’aquest ecoparc que facilitarà molt la vida a tots els veïns i veïnes i pobles de la zona”. A més, ha afegit que “després de la feina de molt de temps anem veient el resultat final que és posar en valor els pobles, ja que ens agrada viure i que tenim tot el dret del món a comptar amb els millors serveis i infraestructures”.
El projecte de gestió contempla una xarxa integrada per 14 ecoparcs fixos de diferents tipologies en funció del nombre d’habitants a què presta servei -7 de tipus D, 2 de tipus C i 5 de tipus B-; fins a 6 ecoparcs mòbils i 5 àrees d’aportació. Tal i com recull el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV), els ecoparcs no són instal·lacions d’ús exclusiu per a cada municipi, sinó que passen a ser consorciades i, per tant, compartides entre poblacions properes d’acord amb el que estableixen els plans zonals.