La seu de ATEVAL, Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, va acollir el divendres 28 de gener una jornada informativa per a presentar les noves línies de finançament per a autònoms i petites i mitjanes empreses, posades en marxa aquest mateix mes de gener pel Institut Valencià de Finances (IVF). L’acte ha comptat amb la participació de Manuel Illueca, director de l’IVF, i ha estat seguit per més de quaranta empreses del sector, tant de manera presencial com en línia. Entre altres aspectes, aquestes ajudes estan dirigides a millorar la liquiditat i facilitar projectes d’inversió i s’inclouen dins del paquet de cinc noves línies de crèdit, que l’institut valencià posarà en marxa durant 2022, per valor de 300 milions d’euros.
Concretament, durant la jornada es van detallar dues d’aquestes noves línies de finançament:
• La línia bonificada IVF INVERTEIX PIME REACT-EU FEDER que comptarà amb 180 milions d’euros per a facilitar projectes d’inversió. Està dirigida a petites i mitjanes empreses la seu social de les quals es trobe en la Comunitat Valenciana, amb préstecs d’entre 1.000.000 euros i 5.000.000 euros que no podrà superar, el 80% del valor de la inversió objecte de finançament.
• La línia bonificada “IVF AFIN – LIQUIDITAT PIME & AUTÒNOM dirigida a augmentar la liquiditat de les empreses i disposarà de 30 milions d’euros per a circulant i inversió, amb trams no reemborsables. Dins d’aquesta ajuda es podran escometre, entre altres actuacions l’ampliació i renovació de les instal·lacions, maquinària i equips, sosteniment del capital circulant de l’empresa, incloent la contractació de mà d’obra, l’adquisició de béns i serveis lligats al cicle de l’explotació, el finançament de clients, entre altres. En aquest cas, el beneficiari comptarà amb aval financer atorgat per la Societat de Garantia Recíproca de la Comunitat Valenciana, AFIN-*SGR, pel 100% del valor nominal i els interessos ordinaris del préstec sol·licitat a l’IVF.
Durant l’acte, el president de ATEVAL, José Vicente Serna, ha destacat la trajectòria i proactivitat d’IVF per a impulsar les empreses i ha mostrat la seua satisfacció perquè aquestes noves ajudes econòmiques “permeten al nostre teixit industrial afrontar la recuperació econòmica”. En aquest sentit, ha volgut recordar que “majoritàriament el sector tèxtil valencià el formen aquestes petites i mitjanes empreses que més que mai necessiten del suport de les administracions per a continuar sent competitives i no quedar-se enrere”.
Per part seua, el director del Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, va aprofitar la visita a ATEVAL per a presentar al sector el funcionament de la institució de l’IVF i va fer un balanç positiu del 2021, un exercici durant el qual l’Institut va operar amb 2.836 empreses amb un finançament atorgat de 321 milions d’euros. Respecte a les línies de finançament per a 2022 presentades en ATEVAL, va assenyalar que “seran línies molt útils per al sector” i que van directes “a recolzar els processos d’inversió de les empreses”. En aquest sentit, va destacar que després del retraïment de la inversió dels últims anys ara és el moment d’invertir i va animar a les empreses a fer-lo enguany perquè “tindran un suport important per part de l’IVF”.
Finalment, va recordar que el termini màxim per a sol·licitar les ajudes estarà obert fins al 30 de juny de 2022.