Les associacions dedicades a la cura de persones amb diversitat funcional treballen habitualment cobrint la prestació de serveis que estan atribuïts a les administracions regionals. És per això pel que les dos parts tenen acords tancats -coneguts com a ‘concerts’-, mitjançant els quals l’adminitració aporta fons amb els que les associacions presten uns serveis que la pròpia administració deuria prestar.
Molts d’aquests ens porten anys lamentant que les aportacions econòmiques són insuficients davant el creixent nombre de persones a les que atenen. Un fet relacionat directament amb la manca d’infraestructures on atendre a persones amb diversita funcional que pateixen comarques com les de la muntanya alacantina. Així, qualsevol retard en el pagament dels ‘concerts’ pot suposar importants problemes per a les associacions.
Cinc mesos de retard en el pagament
És precisament el que han denunciat des de l’Associació Pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual d’Alcoi i Comarca (Aspromin) mitjançant un comunicat de premsa. Lamenten que han començat a rebre el finançament pertanyent al 2024 per part de la Conselleria de Serveis Socials amb un retard de 5 mesos. És a dir, els primers diners per a finançar l’acció dels centres que gestionen han arribat al mes de maig, tot i que el servei es prestat ininterrompudament al llarg de tot l’any.
El fet de no comptar amb el finançament compromès suposa un important entrebanc en un doble sentit. Per una banda, impedeix que es duguen a terme les teràpies i programacions previstes per les associacions als seus centres per manca de fons; i per altra deixen sense rebre les nòmines a tot el personal que treballa en elles. Una situació que, en el cas del centre d’Aspromin a Alcoi, complica el seu normal funcionament.
Protesta als propis centres
Des d’Aspromin subratllen que no es tracta d’una situació puntual, sinó que que ve produint-se des de fa mesos. Per això, els centres que aglutina Upapsa a tota la província van a dur a terme una protesta aquest dimecres 5 de juny. Es tracta d’una parada de protesta entre les 10 i les 11h a les portes de cadascun dels centres que gestionen.
Amb aquesta mesura pretenen visibilitzar la situació a la que s’enfronten i que, afirmen, perjudica seriosament el servei als usuaris. Però, sobre tot, volen exercir pressió sobre l’administració autonòmica per a que escometa els pagaments en temps i forma. D’aquesta manera, podran tornar a la normalitat del servei, tot i que, lamenten, l’acumulació de deutes per part de Generalitat ve sent habitual amb els centres que presten aquests serveis.