Home Alcoi Arranquen a Alcoi les obres per a consolidar i posar en valor...

Arranquen a Alcoi les obres per a consolidar i posar en valor la torre-portal de Cocentaina

0
SHARE

Ja han començat les obres per a consolidar i posar en valor la Torre-Portal de Cocentaina, vestigi que patrimonialment forma part del cinturó defensiu que protegia la vila en el segle XIII. Els treballs han sigut adjudicats per un pressupost base de 145.960,81 euros a l’empresa Cantó Obres SL, que ara compta amb un termini de quatre mesos per a executar-los. Les obres han començat amb el desbrossament i el clos de la zona i a partir d’aquest divendres es desenvoluparan de manera intensiva

El projecte s’inclou en la línia dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament d’Alcoi i forma part de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) Alcoidemà, per la qual cosa està cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER, en el marc del programa Operatiu Pluriregional d’Espanya 2014-2020.

L’àrea d’actuació d’aquest projecte s’inclou dins del conjunt declarat Històric Artístic i és Bé d’Interés Cultural. Està situada en uns solars en els números 101 i 103 del carrer Verge Maria, per la qual cosa es troba dins del perímetre de protecció del centre històric, segons el vigent PGOU de 1989.

Es tracta d’un espai complex on conflueixen alhora diversos elements patrimonials. D’una part, les restes d’un tram de muralla i torre-portal de la qual fora muralla de la Vila d’Alcoi en l’època medieval cristiana (s. XIII i XIV); d’altra banda, part de llenç de la muralla vinculada a la Guerra del Francés (1809) localitzada en el front nord-est i part dels murs que conformaven el pas interior de la porta d’ingrés a la ciutat (front sud-est); i finalment, la façana posterior de les edificacions residencials alçades en el XIX i XX, que dona al carrer Fraga (front nord-oest).

La intervenció consisteix en el condicionament de tota la zona i la consolidació del conjunt de plataformes, murs de contenció i tancaments. També s’intervindrà en els murs històrics i en les restes de muralla i la barbacana del segle XIII. Finalment, es preveu millorar tota la fusteria i la serralleria, així com la instal·lació de panells i d’un nou sistema de drenatge i d’il·luminació.

DOBLE OBJECTIU

L’actuació té un doble objectiu. D’una banda, consolidar i conservar les restes i per un altre, posar en valor del conjunt, centrant-se principalment a donar visibilitat a les restes del segle XIX, mitjançant la generació d’un espai que siga capaç d’articular els elements a manera d’interfície i que facilite al visitant una immersió llegible, transversal i sintètica.

Per a això, l’entrada al monument es realitzarà des de la part alta, des d’on s’accedirà a una passarel·la amb una posició central i a un nivell d’altura intermedi. Això oferirà una visió completa de la fortificació de 1809, una interpretació del conjunt d’elements patrimonials i una visió panoràmica del llit del Riquer, que complementarà les explicacions sobre la formació de la ciutat i la seua personal relació amb els rius que esculpeixen el territori. A més, s’instal·larà un paviment que diferenciarà la muralla medieval de la fortificació de 1809. Tot el conjunt comptarà amb il·luminació nocturna i amb panells explicatius amb codi lingüístic adaptat i escrits en valencià, castellà i anglés.

Segons recorda el regidor de Patrimoni Històric, Ignacio Trelis, aquestes obres «venen a completar l’estudi arqueològic previ sobre la zona, que es remunta a 2015 i que en 2019 va aportar nova informació, que va fer plantejar un nou escenari interpretatiu de les restes i les seues cronologies».

«Les obres donaran rellevància a una part molt important de la nostra història, ajudaran a comprendre millor com es va formar la ciutat i com van anar evolucionant els seus límits, recuperant part d’aqueixa configuració original que havia quedat oculta a causa del pas del temps i a la transformació urbanística», afegeix l’edil.