Home Alcoi Aprovat el Pla d’Actuació Integral d’Alcoi com a requisit per a accedir...

Aprovat el Pla d’Actuació Integral d’Alcoi com a requisit per a accedir a fons comunitaris amb els que executar projectes

0
SHARE
Panoràmica de la ciutat d'Alcoi.

Alcoi fa un nou pas en la seua estratègia de desenvolupament urbà amb l’aprovació, aquest dimarts 25 de febrer, en un ple extraordinari, del Pla d’Actuació Integral (PAI) ‘Alcoi Connecta’.Es tracta del document clau que permetrà optar a un finançament de fins a 15 milions d’euros dins del Pla EDIL. El PAI ha sigut aprovat amb el vot favorable de tots els grups polítics, amb l’excepció de VOX, que ha votat en contra.

Aquest document suposa una actualització de l’Agenda Urbana d’Alcoi aprovada el 2022 i estableix les prioritats d’inversió en projectes amb més potencial per ser validats pel Ministeri d’Hisenda en aquest procés de concurrència competitiva i aconseguir finançament. En el cas d’Alcoi, la ciutat opta a desenvolupar mitja dotzena de projectes amb una inversió màxima de 15 milions i cofinançats fins al 60% per la Unió Europea.

Més enllà de la captació de fons, el PAI consolida la planificació estratègica de la ciutat sota un enfocament que integra els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), establint les bases d’un Alcoi més innovador, sostenible i inclusiu. Amb aquest marc, els diferents projectes presentats no només busquen millorar infraestructures i serveis, sinó que responen a una visió de ciutat que equilibra el creixement econòmic, la cohesió social i el respecte pel medi ambient.

Innovació

L’impuls a la innovació i la captació de talent són eixos clau en aquesta transformació. El complex de Rodes, amb la seua tercera fase, “consolidarà el Parc Tecnològic Urbà com a motor de digitalització i atracció d’empreses i talent, generant noves oportunitats per al teixit productiu local, confirmen des de l’Ajuntament d’Alcoi amb un comunicat de premsa.

A més, la reforma de La Beniata es configura com una actuació estratègica fonamental. No només modernitzarà la infraestructura universitària, sinó que també actuarà com un catalitzador per a la regeneració urbana d’aquesta zona, beneficiant tant residents com estudiants i empreses.

D’altra banda, la modernització de l’Administració Electrònica serà un altre dels pilars d’aquest canvi. Els nous projectes permetran millorar l’accessibilitat als serveis municipals, augmentar la transparència i agilitzar la gestió pública, al mateix temps que impulsen la digitalització de l’Ajuntament, adaptant-lo a les noves demandes tecnològiques.

Sostenibilitat

La sostenibilitat “és un element transversal en el desenvolupament d’Alcoi per a l’equip de govern. El projecte de Via Parc suposa una aposta per la mobilitat sostenible, millorant la connexió urbana i promovent una ciutat més compacta i eficient. A més, la reforma energètica de la Casa de la Cultura contribuirà a reduir el consum energètic i l’impacte ambiental, reforçant el compromís d’Alcoi amb la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic, a banda de millorar i consolidar aquest important bé patrimonial de la ciutat”, continua el comunicat.

Inclusió

L’accés a l’habitatge també ocupa un lloc destacat en aquest pla, afirma el comunicat. La construcció de 27 habitatges públics -18 en l’edifici intergeneracional de Sant Mateu 102-104 i 9 en el projecte de cohousing al carrer Sardina 14- “reforça el compromís de l’Ajuntament d’Alcoi amb el dret a l’habitatge digne. Aquestes iniciatives proporcionaran solucions habitacionals per als col·lectius amb més dificultats d’accés a un habitatge i, al mateix temps, contribuiran a revitalitzar el centre històric, afavorint la seua recuperació i atraient nous residents”.

A més, el projecte de Via Parc, a més de la seua aposta per la sostenibilitat, també tindrà un impacte social, connectant diferents barris i facilitant la mobilitat en un recorregut saludable i que connectarà la ciutat amb l’entorn natural.

L’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha subratllat la importància d’aquest nou escenari en l’evolució de la ciutat: “Aquest pas ens permet consolidar la planificació estratègica d’Alcoi i continuar implementant els Objectius de Desenvolupament Sostenible que hem plasmat en la nostra Agenda Urbana. Comptar amb aquests fons europeus ens permetrà transformar la ciutat amb projectes clau que milloraran la qualitat de vida de la ciutadania, fomentaran la innovació i la sostenibilitat, i reforçaran el nostre posicionament com a referent en desenvolupament urbà”.

La candidatura d’Alcoi als fons del Pla EDIL reforça la seua aposta per “un model de ciutat que combina la modernització amb la sostenibilitat, l’accessibilitat i la inclusió social. Amb aquests projectes, la ciutat es prepara per a un futur en què la planificació estratègica i la visió a llarg termini es traduisquen en millores tangibles per a tots els seus habitants”, conclou el text.