La Setmana Europea de la Mobilitat és una campanya dirigida a sensibilitzar, tant als responsables polítics com als ciutadans sobre les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe a la ciutat, tant per a la salut pública com per al medi ambient. Per contra, tracta de posar de relleu els beneficis de l’ús de maneres de transport més sostenibles com el transport públic, la bicicleta i els viatges a peu.
Està iniciativa va sorgir a Europa en 1999 i a partir de l’any 2000 va comptar amb el suport de la Comissió Europea. Es celebra cada any, del 16 al 22 de setembre, realitzant activitats per a promocionar la mobilitat sostenible i fomentant el desenvolupament de bones pràctiques i mesures permanents.
El 22 de setembre se celebra a més l’esdeveniment ‘La ciutat, sense cotxe’, origen d’aquesta iniciativa europea, que pretén trobar noves solucions als problemes associats a l’augment del trànsit a les ciutats.
Per una mobilitat sense emissions
El tema triat per la Comissió Europea per a la campanya d’enguany és ‘Per una mobilitat sense emissions’. Aquesta temàtica reflecteix l’ambiciós objectiu d’aconseguir la neutralitat en les emissions de carbó per a l’any 2050, recollit en el Pacte Verd Europeu. El tema també pretén ressaltar la importància de l’accessibilitat a sistemes de transport de zero emissions i promoure un sistema inclusiu per a totes les persones.
A Cocentaina, s’ha participat en aquesta iniciativa, amb la instal·lació de 20 punts per a aparcar les bicicletes, repartits pel centre històric, tractant de millorar la mobilitat pel municipi i facilitant el desplaçament amb bicicleta. Altres punts existents es troben en l’exterior de la Casa de la Joventut, Centre Social, Centre de Salut, FPA, Poliesportiu, i centres escolars públics.
La Regidoria de Medi Ambient contestana fa anys que aposta i treballa per dinamitzar accions que remeten l’emissió de gasos a la atmosfera i la congestió, buscant una millora de la qualitat de vida i la salut