El consistori ha destinat aquestes subvencions a programes per al foment de l’ocupació i de suport a la indústria, a ajudes socials per a mitigar els efectes de la crisi sanitària, a promoció de l’habitatge o a la millora dels polígons i de l’entramat urbà, entre altres accions.
Les subvencions per a fer costat al teixit empresarial alcoià ronden el milió i mig d’euros. D’aquesta quantitat, en els últims tres anys s’han aconseguit 540.000 euros de convocatòries llançades per la Diputació d’Alacant i fins a 903.639 euros procedents de la Conselleria d’Economia Sostenible.
A més, a través de l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE), aquesta Conselleria ha reservat per a Alcoi 1.276.460 euros, que han complementat les inversions municipals per a millorar els polígons industrials.
Les ajudes concedides pel Servei Valencià de Formació i Ocupació (LABORA) quasi aconsegueixen els quatre milions d’euros i han reforçat els plans d’ocupació promoguts per l’Ajuntament, que han servit per a contractar en els últims tres anys a 240 persones a través de programes com Avalem Joves, Avalem Experiència o Avalem Experiència Plus.
Per part seua, l’Agència Valenciana de la Innovació ha atorgat subvencions a la localitat per valor de 493.866 euros, que s’han destinat a diferents projectes com el de Compra Pública Innovadora, el desenvolupament de l’Alcoi Tourist Lab, el projecte Alcoi Smart Social, la creació d’una xarxa de nodes IOT o el Street Lab de Na Saurina d’Entença, entre altres.
També s’han aconseguit 564.000 euros per a ajudes socials en subvencions procedents de convocatòries extraordinàries motivades per la situació d’emergència extraordinària de la Covid-19 llançades des de la Diputació d’Alacant (434.221 euros) o des del Ministeri de Serveis Socials (130.000 euros).
Un dels paquets més significatius és el procedent de la Vicepresidència segona i Conselleria d’Habitatge. Són 4,6 milions d’euros, dels quals 4,1 s’han destinat a ajudes a l’habitatge i 500.000 euros a projectes d’eficiència energètica.
A més, s’han aconseguit 700.000 euros de la Diputació d’Alacant amb els quals s’han finançat diferents obres a la ciutat, uns 400.000 euros del Ministeri per a situacions d’emergència extraordinària a conseqüència dels temporals DANA i Gloria. I recentment, el consistori va rebre una ajuda de més de 250.000 euros del Govern d’Espanya per a compensar les pèrdues causades per la pandèmia a l’autobús urbà.
Un altre important paquet d’injeccions econòmiques és el que es destinarà al futur parc tecnològic-sociocultural de Rodes. Per a aquest en concret, destaquen d’una banda els 2,6 milions d’euros compromesos per Presidència de la Generalitat per a finançar la rehabilitació del complex, valorada en uns 7 milions d’euros. Cal tindre en compte que, a banda d’aquestes subvenciones, la Unió Europea es fa càrrec del 50% de la intervenció a través dels fons FEDER, i pagarà 3,5 milions d’euros, mentre que l’aportació municipal rondarà el milió d’euros.
La inversió de la Generalitat Valenciana a Rodes no acaba ací, ja que l’Agència Valenciana de Turisme finançarà íntegrament la implantació en el complex del Centre de Desenvolupament de Turisme Interior (CDTI), pressupostada en 2,2 milions d’euros, mentre que la Diputació d’Alacant aportarà 1,1 milions d’euros per a rehabilitar els dos edificis en altura al carrer Tibi, que albergaran oficines i serveis municipals.
Segons subratlla l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, el municipi és un dels quals més ajudes ha aconseguit en els últims tres anys. En aquest sentit, subratlla que “comptar amb una estratègia i un projecte de ciutat ben definits ens permet estar alineats amb els programes impulsats per les diferents Administracions i ens situa en una posició molt avantatjosa per a optar a convocatòries com les dels fons Next Generation de la Unió Europea, a través dels quals es posarà en marxa un altre important conjunt d’accions a través de programes com l’Agenda Urbana 2030”.
A part de les subvencions extraordinàries, s’invertiran més de dos milions d’euros en projectes per a Alcoi sorgits dels Pressupostos Participatius de la Generalitat. Segons Francés, “la nostra ciutat ha sigut pionera a fomentar i impulsar aquests processos participatius i a més té el privilegi de comptar amb una ciutadania molt propositiva i implicada. És precisament aquesta iniciativa i aquesta participació el que ha permés que Alcoi siga una de les ciutats que més fons ha aconseguit dels pressupostos participatius del Consell per als projectes presentats pel conjunt de la ciutadania alcoiana”.